Pakistan dringt bij VN-Veiligheidsraad aan op spoedzitting over Kasjmir

Mensen bidden in Muzaffarabad, Pakistan, voor de moslims in Kasjmir.
EPA Mensen bidden in Muzaffarabad, Pakistan, voor de moslims in Kasjmir.
Pakistan heeft bij de VN-Veiligheidsraad aangedrongen op een spoedzitting over de betwiste regio Kasjmir. India trok enkele dagen geleden de grondwettelijke autonomie van de deelstaat Jammu en Kasjmir in. 

Die beslissing vormt volgens Islamabad "een imminente bedreiging" voor de wereldvrede en kan leiden tot een etnische zuivering, schrijft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi in een brief die het Duitse persagentschap dpa kon inkijken. In diplomatieke kringen valt te horen dat de kwestie waarschijnlijk nog deze week op de agenda wordt geplaatst.

Niet alleen in Kasjmir, waar tienduizenden soldaten toezien op een avondklok, maar ook op de grens met Pakistan is een "ernstige situatie" ontstaan, luidt het. Nog volgens de brief wordt niet aangestuurd op een conflict, maar "indien India opnieuw geweld wil gebruiken, zal Pakistan uit zelfverdediging op alle mogelijke manieren moeten reageren".

Strijd om heerschappij

Sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 strijden de twee landen om de heerschappij over Kasjmir. India heeft controle over het centraal en het zuidelijk deel, terwijl Pakistan het noordwestelijk deel bestuurt. Pakistan eist ook de staat Jammu en Kasjmir op. 

Met het intrekken van de grondwettelijke autonomie van die regio wil New Delhi het gebied, waar voornamelijk moslims wonen, sterker integreren in het door hindoes gedomineerde India. Veel inwoners van Kasjmir zijn daar tegen. 

De Pakistaanse Buitenlandminister Shah Mehmood Qureshi.
AFP De Pakistaanse Buitenlandminister Shah Mehmood Qureshi.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eva Munet

    Mijn buurvrouw is een vrouw uit Kasjmir, het noordelijke gedeelte en zij zegt zelf dat ze is gevlucht van moslims en dat ze nooit of te nimmer zal teruggaan zolang het daar voornamelijk islamietisch is. En waarom is dat denk je? Omdat moslims met niemand kunnen samenleven, dat zijn haar woorden, niet die van mij.

  • Jean Paul Peelos

    Zo behandelt de VN dus problemen. Ze gaan er met spoed bij zitten.