Pakistaanse universiteitsdocent krijgt doodstraf om godslastering

Universiteitsdocent Junaid Hafeez.
rv Universiteitsdocent Junaid Hafeez.
Een Pakistaanse hoogleraar is zaterdag ter dood veroordeeld wegens godslastering. De 33-jarige Junaid Hafeez zou in 2013 op sociale media beledigende opmerkingen over de vrouwen van de profeet Mohammed hebben gemaakt. 

De advocaat van de universiteitsdocent noemde de veroordeling van de rechtbank in de stad Multan "zeer ongelukkig"en kondigde aan hoger beroep te zullen aantekenen. Amnesty International noemt de veroordeling van de leraar een "gerechtelijke dwaling". "De regering moet hem onmiddellijk vrijlaten en alle aanklachten tegen hem laten vallen", zei Rabio Mehmood namens de mensenrechtenorganisatie.

De strafzaak rond Hafeez leidt nationaal en internationaal tot veel commotie. De hoogleraar, die al zes jaar in de cel zit, werd de afgelopen periode door meerdere advocaten bijgestaan. Een van hen werd in 2014 op zijn kantoor door twee mannen doodgeschoten omdat hij Hafeez verdedigde. De daders gingen op de vlucht. Ook zijn huidige advocaat kreeg al meerdere doodsbedreigingen. De rechtbank werd zaterdag mede daarom streng beveiligd. In Pakistan zitten naar verluidt zo'n veertig mensen in de dodencel omdat zij beschuldigd zijn van godslastering.

Lees ook: Christelijke vrouw Asia Bibi heeft Pakistan verlaten en is onderweg naar Canada
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Charlotte De greef

  Wat een ongelooflijk achterlijk land! Daar moeten wij geen greintje respect voor hebben.

 • Danny Govaerts

  Zo iets bekom je als religie in een land meer de bovenhand neemt dat gezond verstand. Want zeg nu eerlijk wie gelooft nog in zulke sprookjes. Toch alleen naïeve mensen die ze alles kunnen wijs maken.

 • Patrick Mechels

  Wat een achterlijke maatschappij.

 • monique hermans

  Die lopen daar ook nog wat achter he!

 • Rody Franks

  Scheiding van kerk en staat, waar ter wereld zou dat werkelijkheid zijn? Op een toetsenbord zijn geen hoofdletters groot genoeg om mijn walging voor religie uit te drukken... Is de mensheid na 20 eeuwen nu nog steeds niet slimmer?