Pakistaanse troepen doden 17 terroristen en verijdelen aanslag op universiteit

AFP
Pakistaanse troepen hebben tijdens een operatie tegen slapende cellen van al-Qaida, Lashkar-e-Jhangvi en de extreemradicale talibangroep Jamaat ul-Ahrar de voorbije 36 uur 17 vermoedelijke terroristen gedood. Blijkbaar planden die een aanval op een universiteitscampus in de provincie Punjab. Dat deelden de autoriteiten vrijdag mee.

Manschappen van de antiterrorisme-eenheid (CTD) en de geheime dienst doodden acht terroristen bij de bestorming van hun schuilplaats in een bos in de omgeving van de grootstad Multan.

Zes anderen werden de volgende nacht uitgeschakeld bij een operatie op een snelweg. Drie andere militieleden werden eerder deze week gedood. Aanleiding voor het optreden van de ordestrijdkrachten waren aanwijzingen voor een nieuwe aanslag, "mogelijk op een universiteit".

Na maanden van relatieve rust wordt Pakistan weer geteisterd door zware aanslagen. Eind maart had een lid van Jamaat ul-Ahrar zich in een park in de grootstad Lahore opgeblazen en 74 mensen mee de dood ingesleurd. Eind januari had de Pakistaanse taliban een universiteit bij Peshawar aangevallen en 20 mensen gedood. Ze hadden nog aanslagen op onderwijsinstellingen aangekondigd, die ze als "broeihaarden van het boosaardige democratisch systeem" beschouwen.

AFP

"Universiteiten zijn broeihaarden van het boosaardige democratisch systeem"