Pakistaanse premier verklaart oorlog aan terrorisme

UNKNOWN

De oorlog tegen het terrorisme is de topprioriteit van de Pakistaanse regering. Dat heeft de nieuwe Pakistaanse premier, Yousaf Raza Gilani, vandaag gezegd in zijn eerste beleidstoespraak.

Bereid tot onderhandelen
Gilani, die maandag door het parlement werd gekozen, zei dat 'de oorlog tegen het terrorisme onze eigen oorlog is', maar voegde eraan toe dat hij bereid is te onderhandelen met militante groeperingen 'die willen meegaan op de weg naar de vrede'.

Unaniem vertrouwen
Het parlement steunde Gilani, geestverwant van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto, vandaag unaniem in een motie van vertrouwen. De stemming onderstreepte het gewijzigde politieke klimaat in Pakistan, nu de oppositie de macht in het parlement heeft.

Confrontatie Musharraf
Confrontaties met president Pervez Musharraf, die afstand deed van zijn positie als hoofd van de strijdkrachten, lijken onvermijdelijk. Gilani beloofde dat zijn regering zal pogen de door Musharraf ontslagen rechters van het hooggerechtshof hun posities terug te geven.

Vredesoverleg
Het vredesoverleg met rivaal India over de omstreden Himalaya-regio Kashmir gaat door, zei Gilani. De landen hebben de afgelopen zestig jaar drie oorlog gevoerd en bezitten allebei atoomwapens. (novum/ap/ka)