Pakistaanse politie slaags met betogende juristen

UNKNOWN

De Pakistaanse politie heeft traangas afgevuurd op ongeveer tweehonderd juristen die bij de woning van de geschorste opperrechter Iftikhar Mohammed Chaudhry demonstreerden. Chaudhry en zijn gezin staan sinds november op last van president Pervez Musharraf onder huisarrest.

Huisarrest
De betogers waren naar de woning getrokken op grond van onbevestigde -en onjuiste- berichten dat het huisarrest was opgeheven. Zondag hief de regering het huisarrest op van een medestander van Chaudhry, Aitzaz Ahsan, de voorzitter van de balie van het hooggerechtshof.

Demonstratie aangekondigd
Ahsan kondigde voor 9 maart, de datum waarop Musharraf vorig jaar vergeefs probeerde Chaudhry te ontslaan, een demonstratie met zwarte vlaggen aan. De 'zwartevlaggenweek' moet kracht bijzetten aan eisen voor de invrijheidstelling van Chaudhry en andere juristen die nog huisarrest hebben. "Er is geen voorbeeld in de geschiedenis waarbij zestig rechters zijn gearresteerd en met hun gezinnen gedetineerd, en acht van hen tot de dag van vandaag worden vastgehouden", zei Ahsan.

Noodtoestand opgeheven
Chaudhry en zijn medestanders hebben huisarrest sinds 3 november, de dag waarop Musharraf de noodtoestand instelde. De noodtoestand is inmiddels opgeheven, maar de juristen en hun gezinsleden zitten nog vast. Musharraf nam de maatregel om te voorkomen dat het hooggerechtshof zijn herverkiezing tot president ongeldig zou verklaren.

Musharrafs macht tanende
Musharrafs macht is sinds de parlementsverkiezingen van 18 februari tanende. De twee oppositiepartijen die de verkiezingen wonnen, de Pakistaanse Volkspartij van wijlen Benazir Bhutto en de Moslim Liga-N van oud-premier Nawaz Sharif, voeren coalitiebesprekingen. (novum/vsv)

UNKNOWN