Pacifisten in Japan protesteren tegen nieuwe militaire doctrine

EPA
Meer dan honderdduizend mensen zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen de plannen van premier Shinzo Abe om het takenpakket van de Japanse defensie uit te breiden. Nieuwe wetgeving zou het mogelijk maken dat Japanse militairen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer in het buitenland ontplooid worden.

Japan heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog op initiatief van de Verenigde Staten een pacifistische grondwet. Daarin is opgenomen dat Japan alleen zijn eigen grenzen mag beschermen. Die wet is 68 jaar lang ongewijzigd gebleven en in al die tijd hebben Japanse strijdkrachten naar eigen zeggen niemand gedood. Premier Abe wil de grondwet nu laten "herinterpreteren".

Volgens hem moeten de Japanse troepen meer bevoegdheden krijgen, niet in het minst omdat China militair ook steeds sterker wordt. Abe wil dat Japanse militairen in het buitenland kunnen worden ingezet aan de zijde van zijn Amerikaanse bondgenoot. Het Lagerhuis heeft de hervorming al goedgekeurd, het wetsontwerp moet nu nog naar het Hogerhuis.

Een groot deel van de Japanse bevolking ziet de nieuwe militaire plannen van Abe niet zitten. Vandaag trokken ze massaal de straat op voor één van de grootste massaprotesten ooit in het land. Alleen al in de hoofdstad Tokio trokken ondanks de regen zo'n 120.000 mensen naar het parlement. Veel betogers willen ook dat Abe aftreedt.

Een massa protestanten verzamelt voor het parlement in Tokio.
AP Een massa protestanten verzamelt voor het parlement in Tokio.
Spreuken als "War is Over" duiken op in de menigte.
EPA Spreuken als "War is Over" duiken op in de menigte.