Pablo Neruda niet vergiftigd, maar aan kanker overleden

Pablo Neruda.
AP Pablo Neruda.
De Chileense dichter Pablo Neruda is in 1973 een natuurlijke dood gestorven. Hij overleed aan de gevolgen van prostaatkanker en werd niet vergiftigd door het militaire regime van generaal Augusto Pinochet. Dat is in Santiago de Chile bevestigd door een internationaal forensisch team.

De stoffelijke resten van de laureaat van de Nobelprijs voor Literatuur werden op 8 april opgegraven om uit te maken of hij al dan niet werd vergiftigd door agenten van Pinochet. Volgens het rapport van de Chileense, Spaanse en Amerikaanse forensische experten werden tijdens het onderzoek naar de doodsoorzaak in de weefselstalen van Neruda geen chemische substanties aangetroffen, die niet aan een kankerbehandeling zijn toe te schrijven.

"In de tests werden enkel sporen van medicatie voor de bestrijding van prostaatkanker gevonden", zei directeur Patricio Bustos van het Chileens Forensisch Instituut. Neruda overleed in een ziekenhuis in Santiago op 23 september 1973, twaalf dagen nadat de socialistische president Salvador Allende (1970-73) ten val werd gebracht en gedood tijdens de militaire staatsgreep van Pinochet.

Neruda wilde in ballingschap naar Mexico gaan, toen de prostaatkanker werd vastgesteld. Hij kreeg de Nobelprijs voor Literatuur in 1971.