Oxfam stelt onderzoekscommissie naar wangedrag medewerkers in

REUTERS
 De Britse hulporganisatie Oxfam International richt in het zog van het seksschandaal rond medewerkers in Tsjaad en Haïti een onafhankelijke commissie op om onderzoek te doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen de ngo wereldwijd.

De commissie maakt deel uit van een uitgebreid actieplan om het integriteitsbeleid van Oxfam drastisch op te krikken en misbruik tegen te gaan.

Excuses

"Wat er in en na Haïti gebeurde, is een ernstige smet voor Oxfam. Dit brengt ons jarenlang schande, en terecht. We bieden onze verontschuldigingen aan voor alles wat er gebeurd is. Maar dat is niet genoeg. Daarom lanceren we een grootschalig onderzoek en een uitgebreid pakket aan maatregelen om het wangedrag aan te pakken", zegt directeur Winnie Byanyima van Oxfam International.

Oxfam zal ook de financiering van beschermende programma's verdrievoudigen tot meer dan een miljoen dollar, het personeel voor deze programma's verdubbelen, en meer investeren in opleiding rond dergelijke kwesties. Voorts komt er tegen volgende maand een onafhankelijke klokkenluiderslijn.

Openbaar maken

De organisatie belooft om de resultaten van het intern onderzoek uit 2011 naar het misbruik in Haïti "zo snel mogelijk" openbaar te maken. Eerst moeten de ngo nog maatregelen nemen om de identiteit van getuigen te beschermen, zo wordt benadrukt. Oxfam stelt dat de namen van de betrokkenen zijn meegedeeld aan de Haïtiaanse overheid.

Nieuw misbruik voorkomen

"Op dit moment zijn er twee prioriteiten voor Oxfam: het blijven ondersteunen van de miljoenen kwetsbare mensen waarmee we wereldwijd werken en lessen trekken uit de fouten uit het verleden om ervoor te zorgen dat dergelijk misbruik en uitbuiting niet opnieuw gebeuren", zo meldt Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam Solidariteit België. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen die schuldig is aan grove misdragingen, niet in staat is om van de ene organisatie naar de andere te gaan, waardoor meer kwetsbare mensen worden blootgesteld aan risico's."

Directeurvan Oxfam International Winnie Byanyima heeft aangekondigd dat organisatie een onafhankelijke commissie gaat instellen.
REUTERS Directeurvan Oxfam International Winnie Byanyima heeft aangekondigd dat organisatie een onafhankelijke commissie gaat instellen.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Het is uitgekomen nu nemen ze maatregelen.

 • Marc Van der Vloedt

  De interne keuken wordt geoptimaliseerd en de kruimels (die nog van de tafel vallen) geminimaliseerd.Echt "ziekelijke" verspil zucht wordt aangepakt ! Het team zal versterkt worden met reclame adviseurs, schrijvers van de betere hulpdoctrines, de legatenbrigade der notarissen en de ontwikkelingshulp afleidingskanalen bij alle overheden.

 • Frans Peeters

  Een paar jaar geleden bracht Tom Waes al een reportage van Haïti en hoe de ngo's omspringen met onze giften. Dit is geen een dags vlieg

 • Fredien Vandervekens

  Een Ngo hoort zichzelf en zijn "medewerkers" elke dag te checken. Geen onderzoek "starten" nadat .... Het adagio van een Ngo ? De "zaken" lopen goed ! Excuses tegenover "goedmenende" vrijwilligers.

 • roland peeters

  Ze wisten het al langer,maar zwijgen voor het geld,dat doet voor mij de deur voor steun dicht.