Oxfam: "Minderjarigen worden mishandeld en teruggestuurd aan Frans-Italiaanse grens"

De Franse grenspolitie controleert migranten die de grens met Italië overgegaan zijn in het treinstation van Menton.
AFP De Franse grenspolitie controleert migranten die de grens met Italië overgegaan zijn in het treinstation van Menton.
Kinderen van amper 12 jaar worden mishandeld, gevangen gehouden en illegaal teruggestuurd naar Italië door de Franse grenspolitie. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat Oxfam vandaag publiceert.

Oxfam roept de Europese regeringen en dus ook de Belgisch regeringen op om hun wettelijke verplichtingen te respecteren en om menselijkheid en solidariteit te tonen met de meest kwetsbare mensen.

Het nieuwe Oxfam-rapport "Nowhere but out" laat zien hoe vele vluchtelingen en andere migranten zich in een kwetsbare en gevaarlijke situatie bevinden als gevolg van het Italiaanse opvangsysteem dat het grote aantal aanvragen niet kan verwerken. Deze mensen zijn daardoor verplicht om in gevaarlijke omstandigheden te leven.

Fysieke en verbale mishandeling, papieren aangepast

Het rapport beschrijft de manier waarop de Franse politie dagelijks niet-begeleide kinderen aanhoudt en hen op de trein naar Italië zet. De Franse politie verandert informatie op de papieren van de kinderen, zodat het lijkt alsof ze ouder zijn of dat ze geheel uit eigen wil terugkeren naar Italië. Kinderen geven aan dat ze fysiek en verbaal mishandeld werden, en dat ze 's nachts vastgehouden werden in cellen zonder water, zonder eten, zonder deken en zonder toegang tot een voogd. Dat is in strijd met de huidige Franse en Europese wetgeving.

Minstens 16.500 migranten hebben tussen juli 2017 en april 2018 de grens overgestoken in de buurt van de stad Ventimiglia. Een op de vier daarvan is een kind. Volwassenen moeten in de EU asiel aanvragen in het land van binnenkomst, maar voor kinderen geldt die beperking niet.

De meerderheid van deze migranten is op de vlucht voor de oorlog en vervolgingen die ze hebben moeten ondergaan in Soedan, Eritrea, Syrië of Afghanistan.

Internationale conventies

Oxfam roept de Europese staten op om te garanderen dat de verantwoordelijkheid ten opzichte van mensen op de vlucht op een eerlijke manier verdeeld wordt over de betrokken landen, met respect voor de Dublin-conventie. Oxfam vraagt aan de Belgische regering om de Europese en internationale conventies te respecteren die ons land eerder al heeft goedgekeurd en om de bestaande wetgeving over migratie aan te wenden op een correcte en menselijke manier.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Vansteelandt

  Net zoals in de prostitutiezaak zou Oxam beter zwijgen.

 • Peter Deroost

  Illegaal teruggestuurd naar italie ????? Hoe kunde nu in godsnaam een illegale migrant die daar niet hoort te zijn omdat hij illegaal is, illegaal terugsturen ?????

 • Richard Roose

  Ik geloof niets meer van wat die NGO ons willen vertellen !

 • frank triolet

  Ja terug sturen, voel mij nergens meer veilig

 • Stan Vankoo

  Waar blijven die ouders dan? OH ja, die komen later voor de gezinshereniging.....