OVSE wil aantal waarnemers in Oost-Oekraïne verdubbelen tot 1000 man

EPA
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE, OSCE in het Engels) wil haar aantal waarnemers in Oost-Oekraïne verdubbelen, tot duizend man. Dat heeft de viceleider van de OVSE-missie in de Donbass, Alexander Hug, vandaag gezegd, geciteerd door het Oekraïense agentschap Unian.

Belangrijk voor Hug is dat de veiligheid van de waarnemers verzekerd wordt. Verleden week is het geweld in de regio weer opgelaaid.

Tot dusver heeft geen van beide strijdende partijen lijsten overhandigd met uit de frontlijn teruggetrokken wapentuig, zei Hug. Dat is nochtans één van de afspraken van het in februari bereikte vredesplan Minsk-2, samen, natuurlijk, met de daadwerkelijke terugtrekking van zwaar wapentuig.

AFP

Toevoerroute

Het regime in Kiev heeft vandaag de toevoerroute over Oekraïens grondgebied afgesloten voor Russische vredestroepen in het van Moldavië afgescheiden Transnistrië. President Petro Porosjenko heeft daartoe een wet getekend. Die route ging tot dusver over de haven van Odessa aan de Zwarte Zee. Moskou heeft de wet al scherp veroordeeld. Vermoedelijk gaat het Oekraïense parlement proberen nog een paar stappen verder te gaan door, bijvoorbeeld, ook het luchtruim voor de Russen af te sluiten.

AP