OVSE-waarnemers worden zwaar onder druk gezet in Oekraïne

Een Oekraïense soldaat in de buurt van Zolote, 60 km ten weste van Lugansk.
AFP Een Oekraïense soldaat in de buurt van Zolote, 60 km ten weste van Lugansk.
De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden in Oost-Oekraïne steeds meer onder druk gezet. "Onze patrouilles worden zelfs door zware wapens op de korrel genomen", zei de chef van de OVSE-missie in Oekraïne, Ertugrul Apakan, woensdag in Wenen.

Waarnemers worden ook rechtstreeks met wapens bedreigd, bovendien gingen anderhalve week geleden vier voertuigen van de missie in vlammen op. De intimidatie van de civiele medewerkers is intussen zonder voorgaande, zei Apakan. Ook de bewakingsdrones waarmee de OVSE delen van het conflictgebied in Oost-Oekraïne controleert, worden steeds meer gesaboteeerd.

De internationale organisatie van 57 lidstaten, onder hen Rusland en de VS, controleert momenteel met een 400-tal ongewapende waarnemers de situatie in oorlogsgebied. De OVSE meldt steeds weer schendingen van de Akkoorden van Minsk. Die voorzien onder andere de terugtrekking van tanks en artillerie uit het gebied. In Oost-Oekraïne vechten het Oekraïens leger en pro-Russische optandelingen tegen elkaar.