ÖVP grote winnaar bij Oostenrijkse parlementsverkiezingen, extreemrechts verliest fors

ÖVP, de centrumrechtse partij van Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz (foto), wint parlementsverkiezingen.
AFP ÖVP, de centrumrechtse partij van Oostenrijks bondskanselier Sebastian Kurz (foto), wint parlementsverkiezingen.
De conservatieve ÖVP van bondskanselier Sebastian Kurz heeft bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen volgens voorlopige resultaten 38,4 procent van de stemmen gehaald. Dat is 6,9 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen in 2017. De partij haalt zo 73 zetels binnen in het parlement, 11 meer dan in 2017. Enkel de stemmen per brief zijn nog niet geteld.

De sociaaldemocraten van SPÖ eindigen op de tweede plaats met 21,5 procent (-5,3 procentpunt) en 41 zetels (-11), een historisch zwak resultaat. De andere grote verliezer is extreemrechts. De door schandalen geplaagde FPÖ blijft met 17,3 procent en 32 zetels de derde partij, maar verliest wel fors (-8,7 procentpunt en 19 zetels).

Die Grünen, die in 2017 de kiesdrempel van 4 procent niet haalden, kregen 12,4 procent van de stemmen achter zich en halen 23 parlementszetels binnen. De liberale Neos-partij kreeg tot slot 7,4 procent van de stemmen (+2,1 procentpunt) en 14 zitjes (+4) in het parlement.

Onder de kiesdrempel
De linkse groene partij Jetzt verdwijnt uit het parlement. Ze haalt nog 1,9 procent (-2,5 procentpunt) en verdwijnt zo onder de kiesdrempel. De volledige officiële resultaten zijn pas donderdag bekend, wanneer ook alle stemmen per brief geteld zullen zijn.

Kurz liet al weten dat hij met alle partijen rond de tafel wil gaan zitten met het oog op een regeringsvorming. De meest voor de hand liggende coalities zijn die met de FPÖ of met de Groenen en de liberale Neos. Een centrumcoalitie met de sociaaldemocraten is eveneens mogelijk, maar lijkt in de huidige omstandigheden onwaarschijnlijk.

Oppositiekuur
De FPÖ liet intussen al weten voor de oppositie te kiezen. De partij zat tot in mei samen met de ÖVP in de regering, tot ‘Ibizagate’ uitbrak. Ter herinnering: Duitse media brachten een video naar buiten waarin toenmalig FPÖ-voorzitter en vicekanselier Heinz-Christian Strache te zien was. Hij hengelde bij een vrouw die zich voorstelde als de nicht van een Russische oligarch urenlang naar illegale partijfinanciering, in ruil voor vette overheidsopdrachten. 

Strache hield de eer aan zichzelf, en met hem stapten de FPÖ-ministers op zodat de regering haar parlementaire meerderheid kwijt was. Kurz blies de coalitie met FPÖ op als gevolg van het schandaal en riep op tot vervroegde verkiezingen. Uiteindelijk moest hij zelf ook aftreden als kanselier nadat vrijwel alle politieke partijen in het Oostenrijkse parlement een motie van wantrouwen tegen hem hadden gesteund.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Vermeersch

  Ze hebben daar geen cordon nodig. De kiezer beslist daar, net zoals dat gebeurd is met extreem rechts in CH.

 • Willy Gorissen

  Mooi nieuws. Hopelijk hier ook straks VB min 10, liefst min 18 %

 • Ronald Beintema

  Goed nieuws voor de echte Oostenrijkers.....inderdaad de verkiezingsbeloften voor de eigen burgers op de eerste plaats zetten i.p.v. een coalitie te vormen....Kurz....een professional!!!

 • Filip Vanlaeken

  Zet een val met babe naast elke man, 50% blaast net zoals Strache. Ik vind dat flinterdun, uitlokking, heel laf. Dat kan je met Calvo doen ook, of met de hele PS.