OVERZICHT. Premier Mays hobbelige brexitparcours in 150 seconden

De brexitsaga wordt dag na dag ingewikkelder. Maandag nog keurde het Britse Lagerhuis een amendement goed dat het mogelijk maakt om brexitalternatieven (zoals bijvoorbeeld een nieuw referendum) door te voeren. Die zet toont aan dat premier Theresa May de controle over het parlement kwijt is. Ook binnen haar partij wordt steeds vaker geopperd dat ze ontslag neemt.

In 2016, na de stemming over het referendum, was May hoopvol over de brexit. “Brexit betekent brexit, en we gaan er een succes van maken”, klonk het toen. Ze pleitte voor een akkoord waarmee de Britten de Europese Unie op een gecontroleerde manier kunnen verlaten. Dat akkoord werd ondertussen tot tweemaal toe verworpen door het Lagerhuis.

Momenteel blijft May pogingen ondernemen om haar brexitakkoord alsnog te laten goedkeuren in het parlement. Als dat niet gebeurt, dreigt er namelijk een harde ‘no deal’-brexit op 12 april. Wordt de deal toch goedgekeurd, dan verlaten de Britten de Europese Unie op 22 mei.

Theresa May
AP Theresa May1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • SAM Bedfort

    Eindelijk een politica die wilt doen wat het volk beslist heeft. Het is de EU die heel deze chaos organiseert en de Brexit probeert om te draaien.