OVERZICHT: in deze landen mogen holebi's trouwen

ILGA
Duitsland is een van de laatste landen in West-Europa waar het homohuwelijk mogelijk wordt. "Wat in 2001 begon met de openstelling van het huwelijk in Nederland, wordt langzamerhand de norm in Europa en dat is een overwinning voor de liefde", stelt voorzitter Tanja Ineke van de Nederlandse belangenvereniging COC tevreden vast.

Nederland doorbrak als eerste land ter wereld het taboe op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Twee jaar later volgde ons land, daarna Canada en Zuid-Afrika.

Duitsland wordt volgens een inventarisatie van het COC wereldwijd het 23e land dat het huwelijk openstelt voor homo's en lesbiennes. Europa loopt voorop: momenteel is het homohuwelijk in veertien Europese landen toegestaan. In Finland mogen homoseksuele stellen sinds maart van dit jaar trouwen. 

Malta zal waarschijnlijk het volgende land zijn dat het huwelijk niet meer uitsluitend voor man en vrouw toestaat. Het parlement van de kleine eilandstaat neemt daar binnenkort een besluit over. Malta kent al een samenlevingscontract voor holebi's. Dat staat in wezen gelijk met het huwelijk, maar enkel de naam is verschillend. 

Binnen Europa ligt een scheidslijn tussen oost en west, zoals op bijgevoegde kaart van VTM NIEUWS te zien is. West-Europese landen staan het homohuwelijk allemaal toe. Midden- en Zuid-Europese landen waaronder Italië, Oostenrijk en Zwitserland kennen wel geregistreerde partnerschappen die dezelfde wettelijke rechten en plichten met zich meebrengen als een huwelijk. Landen als Polen, Roemenië en Bulgarije in Oost-Europa kennen zulke regelingen niet.

Buiten Europa is het homohuwelijk onder meer mogelijk in de Verenigde StatenBrazilië en Nieuw-Zeeland.

De ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) goot alle landen ter wereld waar het homohuwelijk toegestaan is in kaart.