Overstromingen beschadigen antieke Thaise stad

EPA
Het aantal slachtoffers van de zware overstromingen in Thailand is opgelopen tot 667. De autoriteiten deelden mee dat al meer dan vijf miljoen mensen zijn getroffen. In vele provincies van het land en in de hoofdstad Bangkok zijn huizen en fabrieken door het vervuilde water overspoeld. Ook de antieke stad Ayutthaya raakte beschadigd.

Deskundigen van het Thaise Cultuurministerie en de Verenigde Naties hebben intussen verslag uitgebracht over schade aan de antieke stad Ayutthaya. Het Unesco Werelderfgoed ligt ongeveer 90 kilometer ten noorden van Bangkok en is een toeristische trekpleister. Daar werden nu scheuren en waterschade aan enkele standbeelden ontdekt. Ayutthaya was ooit de hoofdstad van het koninkrijk Siam. De tempels, kloosters en paleizen tonen ook vandaag nog de vroegere grandeur.
 
Groeiprognose
Volgens de jongste berekeningen van de Wereldbank moet Thailand de komende twee jaar omgerekend bijna 18 miljard euro investeren, om de aangeslagen economie weer op gang te brengen. De bank schat de schade op omgerekend 32 miljard euro, inbegrepen materiële schade en verliezen door gemiste zaken. Bovendien heeft de Wereldbank de groeiprognose van Thailand voor dit jaar naar 2,4 procent bijgesteld. Voor de overstromingen werd nog een groei van 3,6 procent voorspeld. (belga/sg)