Overreden Chinese peuter overleden in ziekenhuis

De Chinese peuter die vorige week overreden werd door twee bestelwagens en nadien voor dood achtergelaten werd op straat is overleden. Dat is bevestigd door het ziekenhuis in Guangzhou waar het meisje sindsdien op intensieve lag.

Het incident zorgde voor een storm van verontwaardiging in China. Op bewakingsbeelden is te zien hoe het meisje onder de wielen van een bestelwagen terechtkwam en nadien voor dood werd achtergelaten. Maar liefst achttien voorbijgangers liepen in een grote boog om het zieltogende meisje om, tot een straatveegster zich dan toch ontfermde over de peuter. Ze werd in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht, maar haar overlevingskansen waren toen al zeer miniem.

De dood van de kleine Yue Yue lokte opnieuw miljoenen commentaren in Chinese blogs uit, waarin het gebrek aan medeleven van de voorbijgangers op de korrel werd genomen. De brutale beelden van een bewakingscamera over het voorval heeft de meer dan een miljard Chinezen diep geschokt. Voor vele Chinezen is de apathie van de voorbijgangers andermaal een bewijs dat de samenleving met haar jacht op geld en welstand de verkeerde weg is ingeslagen.

Egoïsme viert hoogtij
De discussie is niet nieuw, omdat er eerder al bij gelijkaardige gevallen nagelaten werd hulp te bieden. Het gebrek aan moed om voor zijn eigen overtuiging uit te komen, verklaren sommige Chinezen uit vrees om voor een tussenkomst aansprakelijk gesteld te worden, wat vroeger al wel eens gebeurde. Maar de commentaar in Engelstalige krant Global Times liegt er niet om: "In het morele kader van de Chinese samenleving zijn de scheuren en barsten duidelijk zichtbaar. Egoïsme viert hoogtij in China".

De krant verontwaardigt zich over de vluchtmisdrijven en de ignorantie van de achttien passanten: "Dit is moreel verval, dat in ons land aanwezig is". De politie heeft inmiddels beide chauffeurs opgespoord en gearresteerd. (hlnsydney/sps/odbs)

! OPGELET ! SCHOKKENDE BEELDEN !!