Overname rond: NRC-redactie keurt overname door Mediahuis goed

ANP
Nu de redactie van de NRC-titels in een plenaire vergadering heeft ingestemd met de overname door het Vlaamse mediabedrijf Mediahuis, is die overname volledig rond. Dat heeft Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC-Handelsblad, zelf gemeld via Twitter. Eerder hadden ook al de ondernemingsraad, de redactieraad en de Nederlandse mededingingsautoriteit hun goedkeuring gegeven. In een stuk op de site van de krant schrijft Vandermeersch dat die overname "niks en alles" betekent.

NRC Media, dat NRC Handelsblad, nrc.next, nrc.nl en nrcq.nl uitgeeft en diverse webwinkels uitbaat, komt nu definitief in Vlaamse handen. Sinds eind 2009 was het bedrijf in handen van investeringsmaatschappij Egeria (91 pct) en mediaondernemer Derk Sauer (9 pct), maar die twee partijen hadden te kennen gegeven dat ze het bedrijf wilden verkopen. Zij hadden de krant destijds voor bijna 70 miljoen euro gekocht. De mediagroep wisselt nu voor 90 à 95 miljoen euro van eigenaar, aldus een bericht op de NRC-website.

In Mediahuis Nederland, een nieuwe dochteronderneming van Mediahuis, nemen Stichting Democratie en Media en Vereniging Veronica, eigenaar van persagentschap ANP, een minderheidsparticipatie. Het is niet duidelijk hoe groot die participaties precies zijn, maar Mediahuis is "absoluut de grootste partij", klonk het eerder al.

Vandermeersch wijst erop dat de nieuwe eigenaar "weliswaar voor een stevig bedrag de aandelen van ons bedrijf heeft gekocht", maar dat die "daarmee geen zeggenschap verwerft over cruciale zaken als de inhoud van de krant, de benoeming van redacteuren en columnisten of de teneur van hoofdredactionele commentaren. Dat alles wordt bepaald door een redactie die onafhankelijk opereert." Maar: "zonder een betrokken eigenaar is kranten en sites als de onze een kort leven beschoren", wat Vandermeersch doet besluiten dat de betekenis van die overname ook 'alles' betekent. "Het moet weten dat het zijn plek op de Nederlandse krantenmarkt niet met euro's verwerft maar met een hart voor journalistiek."