Overname British Energy loopt met sisser af

UNKNOWN

De overname van British Energy, de grootste nucleaire energieproducent van Groot-Brittannië, door het Franse Electricité de France (EDF) is mislukt. Er kon blijkbaar geen akkoord over de overnameprijs worden bereikt.

Bod geweigerd
British Energy weigerde een bod van 12 miljard pond van het Franse staatsbedrijf. Enkele aandeelhouders van het Britse bedrijf vinden dat ze dankzij de stijgende energieprijzen een beter bod zouden moeten krijgen, zo schrijft de BBC.

Geen financiële voorwaarden
De topman van EDF, Pierre Gadonneix, zei in Parijs dat de financiële voorwaarden voor een ontwikkeling in Groot-Brittannië er voorlopig niet zijn. Alle bruggen zouden evenwel nog niet zijn opgeblazen. Zo zei de topman van EDF dat zijn bedrijf nog steeds geïnteresseerd is om een belangrijke rol te spelen in de uitbouw van de Britse kernindustrie.

Slecht nieuws
De mislukte deal is ook voor de Britse overheid slecht nieuws. Die hoopte dat de overname zou leiden tot een vernieuwing van het verouderde nucleaire park van British Energy. De overheid heeft 35 procent van British Energy in handen en zou achter de overname hebben gestaan.

Minister van Industrie John Hutton zegt dan ook dat de regering "ontgoocheld" is. Hij bevestigde dat enkele aandeelhouders aan de basis liggen van de mislukte overname. De Britse nucleaire strategie is evenwel niet afhankelijk van EDF, stelde hij nog.

British Energy baat acht kerncentrales uit en is goed voor een zesde van de stroomproductie van de Britten. (belga/edp)

UNKNOWN