Overloper onthult waarom slachtoffers IS zo kalm blijven bij hun executie

De Japanse fotograaf Kenji Goto voor zijn executie door 'Jihadi John'. Of was het ook ditmaal voor de schijn?
reuters De Japanse fotograaf Kenji Goto voor zijn executie door 'Jihadi John'. Of was het ook ditmaal voor de schijn?
Een overloper van IS heeft aan Sky News onthuld waarom de slachtoffers ijzig kalm blijven wanneer ze geëxecuteerd worden. Volgens 'Saleh', die als tolk werkte voor de jihadistisch-salafistische militie, werden de gegijzelden ontelbare keren onderworpen aan een schijnterechtstelling en werd hen een vals gevoel van veiligheid aangepraat. Wanneer het dan 'voor echt' is, denken de slachtoffers dat het om een zoveelste nepexecutie gaat.

'Saleh', een schuilnaam van de voormalige IS-tolk, zegt deze informatie verkregen te hebben na gesprekken met 'Jihadi John'. Deze 26-jarige Brit wordt ervan verdacht verscheidene gegijzelden te hebben omgebracht. Hij kreeg de opdracht om de gevangenen van IS wijs te maken dat er geen probleem is wanneer ze voor de zoveelste keer zouden gedood worden.

Gewone gang van zaken
"Het is enkel voor de video", sprak hij hen toe. "We willen dat jullie regering stopt met Syrië aan te vallen. We hebben geen enkel probleem met jullie, je bent onze gast". Deze schijnvertoning werd zo dikwijls herhaald dat de gegijzelden er van overtuigd van raakten dat het de gewone gang van zaken was en dat hun leven ook nu weer gespaard zou worden. "Je moet niet bang zijn. Het is alleen maar om te oefenen", klonk het steevast uit de mond van de beul.

Arabische naam
Volgens 'Saleh' kregen de gevangenen van IS ook Arabische namen om hen het gevoel te geven dat ze vrienden waren van hun toekomstige beulen. Zo werd de Japanse fotograaf Kenji Goto 'omgedoopt' tot Abu Saad. "Als ze hem zo toespraken, zag ik dat de Japanner zich duidelijk meer op z'n gemak voelde", getuigt 'Saleh'.

Deze informatie kan verklaren waarom slachtoffers - de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, de Britse hulpverleners David Haines, Peter Kassig en Alan Henning en Goto's landgenoot Hauruna Yukawa - zo kalm blijven op de beelden van hun executie. Voor hen ging het om de zoveelste propagandavideo die hun politieke leiders op andere gedachten moest brengen.

Big boss
Nog volgens de overloper is 'Jihadi John', alias Mohammed Emwazi, een van de meest gerespecteerde leden van IS. "Hij staat op de eerste rij als er buitenlanders moeten omgebracht worden. John is de 'big boss'. Hij deelt de lakens uit. De anderen voeren zijn bevelen uit", zegt 'Saleh'.

Het is enkel voor de video. We willen dat jullie regering stopt met Syrië aan te vallen

IS-beul 'Jihadi John'
afp