Overlevering Russische cybercrimineel aan Frankrijk uitgesteld

Alexander Vinnik (links) op een archiefbeeld.
AP Alexander Vinnik (links) op een archiefbeeld.
De hoogste Griekse bestuursrechter heeft de overlevering van de Russische cybercrimineel Alexander Vinnik aan Frankrijk uitgesteld. Dat heeft zijn advocate gisterenavond bekendgemaakt. Vinnik, die in 2017 tijdens zijn vakantie in de toeristenstreek Chalkidiki werd opgepakt, wordt verdacht van het witwassen van miljarden dollars door de handel in bitcoins.

Het Griekse ministerie van Justitie besloot vrijdag Vinnik over te dragen aan Frankrijk, waar hij sinds 2016 zeker honderd mensen in zes verschillende steden zou hebben opgelicht. De 40-jarige Rus ging daarop in hongerstaking en tekende beroep aan tegen die beslissing.

Behalve Frankrijk willen ook de Verenigde Staten en Rusland hem berechten. Vinnik heeft een voorkeur voor zijn vaderland, waar zijn vrouw en kinderen wonen en waar hem minder ernstige strafbare feiten ten laste zijn gelegd. 

Zijn advocate claimt dat uitwijzing naar Frankrijk en daarna mogelijk naar de VS het leven van haar cliënt in gevaar zou brengen. Zijn fysieke gesteldheid is nu al slecht, zegt ze.

Alexander Vinnik (midden) op een archiefbeeld.
REUTERS Alexander Vinnik (midden) op een archiefbeeld.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Filip Vanlaeken

    Na Spanje nu ookm Griekenland met een corrupte justitie. En dan heeft de EU commentaar op het rechtsapparaat in Polen omdat er wat rechters op pensioen mogen... in Spanje sluiten ze politici op, en in Griekenland mag je je straf zelf kiezen. Straf.

  • William Bonny

    We gaan er maar niks op zeggen????