Overlevende Tianjin: "Ik dacht dat het gedaan was met ons"

REUTERS
Tianjin ligt in puin. Twee explosies en een brand deden de Chinese miljoenenstad schudden op haar grondvesten. Tientallen mensen kwamen om, honderden raakten gewond. Terwijl de eerste getuigenverhalen naar buiten komen, is ook bekend geworden dat de lokale autoriteiten juist vorige week met verschillende havenbedrijven om tafel zaten om veiligheidsvoorschriften te bespreken.

De eerste explosie was groot, maar de tweede was nog krachtiger. De enorme knal in de havenstad had een kracht van 2.9 op de schaal van Richter en verwoestte het huis van de immigranten Qian Jiping en zijn vrouw. "Toen ik de eerste explosie hoorde, dacht ik dat het gedaan was met ons", zegt hij tegen CNN.

Omstanders wisten het Chinese stel uit het puin te redden. Ze vluchtten op hun blote voeten. In doodsangst, rennend over het puin en de vele glasscherven van geknalde ramen.

Paniek
Vafa Anderson, een docent op een internationale school in de Noord-Chinese miljoenenstad, woont op minder dan twee kilometer van de rampplek. Hij vertelt de omroep: "De schokgolf ging gewoon door ons appartement. De ramen sprongen, deuren werden uit hun sponning geblazen." De man werd wakker van de eerste explosie en keek uit het raam toen de tweede knal gebeurde. "Een grote rookwolk in de vorm van een paddestoel ging recht de lucht in."

De 25-jarige Liu Yue dacht aan een aardbeving, zo vertelt zij. "Ik was enorm bang. Ik dacht dat mijn familie in gevaar was." Het 16 verdieping tellende gebouw waarin zij woont trilde op zijn grondvesten.

Maarten Michielssens, een Belgische ondernemer met een bedrijf in Tianjin, sprak vanochtend op Radio 1. Van zijn medewerkers hoorde hij de stand van zaken in de Chinese havenstad en over hoe zij de eerste angstige uren beleefden. Zijn werknemers dachten aanvankelijk dat het om een aardbeving ging. "Ze zijn in paniek naar beneden gerend en stonden in hun pyjama op straat. Ze zagen die enorme vuurbal en wisten niet meer waar ze het zoeken moesten. Was dit een aanslag? Een enorme chaos."

AFP
PHOTO_NEWS

Ze zijn in paniek naar beneden gerend en stonden in hun pyjama op straat

Maarten Michielssens
AFP
GETTY

"Dodental loopt op"
Het dodental van de twee explosies loopt langzaam op. Er zijn veel meer doden dan de autoriteiten aanvankelijk melden, stellen Chinese media. Staatspersbureau Xinhua meldt 44 doden.

Volgens de krant Beijing News zijn er bij een ziekenhuis in de stad al zeker 42 lijken binnengebracht en ruim 500 gewonden, 66 van hen verkeren in kritieke toestand.

De explosies gebeurden nadat er brand was uitgebroken in een containerterminal. Het vuur kreeg vat op gevaarlijke stoffen. De schokgolven van de explosies waren kilometers ver te voelen.

REUTERS

Veiligheid
Lokale autoriteiten van Tianjin melden volgens persbureau Reuters, dat zij juist een week geleden nog om de tafel zaten met verschillende havenbedrijven. Onderwerp van gesprek was het aantrekken van de geldende veiligheidsvoorschriften.

De Tianjin Administration of Work Safety plaatste een melding over de bijeenkomst met bedrijven die werken met gevaarlijke chemische stoffen op 6 augustus op zijn website. Zonder daarbij volgens Reuters overigens te vermelden wanneer die had plaatsgevonden.