Overlevende concentratiekamp: "Kannibalisme was schering en inslag"

Bevrijde gevangenen in Auschwitz, januari 1945
Wikimedia Bevrijde gevangenen in Auschwitz, januari 1945
Exact zeventig jaar geleden maakte een divisie van het Rode Leger een einde aan de gruwelpraktijken in Auschwitz, een aantal maanden voor het einde van WOII. Meer dan een miljoen mensen werden vermoord in het naziconcentratiekamp. In het huidige Polen is er vandaag een ceremonie om de bevrijding van het kamp te herdenken. Onder de aanwezigen zijn ook overlevenden van de Holocaust. Naar aanleiding van de herdenking getuigen ze over de verschrikkingen die ze meemaakten in de vernietigingskampen.

Gena Turgel (92) vertelde aan NBC News hoe ze ontsnapte aan de gaskamer. De Poolse verloor zeven broer en zussen en haar vader in de Tweede Wereldoorlog. Als jonge vrouw werd ze vastgehouden in drie verschillende vernietigingskampen. In Bergen-Belsen deelde ze een barak met het Joodse meisje Anne Frank.

Gena overleefde de gruwel. Intussen is ze grootmoeder. Maar de horror die ze meemaakte in de kampen staat in haar geheugen gegrift.

Douchekamer
De Poolse was 21 jaar toen ze naar Auschwitz-Birkenau werd gebracht. In het interview met NBC News vertelt de nu 92-jarige vrouw hoe ze samen met honderden andere vrouwen naakt in een grote kamer werd gedreven. Gena dacht dat het om een enorme douche ging, in werkelijkheid bevond ze zich in een gaskamer. "We gingen de kamer binnen. Ik zie het nog zo voor me: er lag een stenen vloer, er waren gaten in het plafond. We hadden het koud, beefden en wachtten en wachtten." Uiteindelijk mochten de vrouwen de ruimte verlaten.

Gaskamer
Achteraf besefte Gena dat ze aan de dood ontsnapt was. Een vrouw wees er haar op: "Besef je niet wat er net gebeurd is? Je was in de gaskamer!" Gena gelooft dat ze die dag gespaard werd omdat er een defect was in de gaskamer.

We hadden koud en beefden, en wachtten en wachtten

Overlevende Gena Turgel (92)
Wikimedia

Overlevende Freddie Knoller (93) getuigde aan The Guardian over de gruwel in Bergen-Belsen, in Duitsland. "Het was het laatste kamp naar waar ik gedeporteerd werd, maar ook het ergste. Er was een kraan met water, maar we hadden geen eten. Ik herinner me dat ik in de aarde aan het woelen was op zoek naar wortels om te eten. Mensen stortten in elkaar en stierven van de honger. Kannibalisme was schering en inslag. Ik heb dat nooit gedaan, maar zag het gebeuren rondom mij."

"Prachtig moment"
"Ik herinner me ook het moment dat we bevrijd werden, een maand na m'n aankomst in het kamp. Ik lag in mijn barak en iemand riep: 'Kijk, er komen jeeps aan'. Ik ging naar buiten en zag Britse soldaten arriveren. Dat was een prachtig moment."

Precies zeventig jaar geleden, op 27 januari 1945, maakten Russische soldaten een einde aan de gruwel in het nazivernietigingskamp in Auschwitz. Er werden zo'n 200.000 gevangenen bevrijd. WOII werd een aantal maanden later beëindigd. Naar schatting 1,5 miljoen mensen, vooral Joden, werden vermoord in het kamp. De Holocaust eiste in totaal zes miljoen mensenlevens in Europa.

"Nooit vergeten"
In het huidige Polen wonen vandaag zo'n 300 overlevenden de herdenking van de bevrijding van het kamp bij. De jongste overlevenden zijn begin zeventig. Ook de Duitse president Joachim Gauck is present. Gisteren herdacht bondskanselier Angela Merkel samen met overlevenden al de bevrijding van Holocaust. Ze beklemtoonde dat de Holocaust nooit mag vergeten worden. "Dat zijn wij de vele miljoenen slachtoffers schuldig."

Mensen stortten in en stierven van de honger. Kannibalisme was schering en inslag. Ik heb dat nooit gedaan, maar zag het gebeuren

Overlevende Freddie Knoller (93)Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels