Over de jeugd van Vladimir Poetin is weinig bekend. Deze jeugdfoto's zijn veelzeggend

Een klasfoto van Vladimir Poetin in St. Petersburg, toen nog Leningrad genaamd, uit circa 1960.
AFP Een klasfoto van Vladimir Poetin in St. Petersburg, toen nog Leningrad genaamd, uit circa 1960.
Over het leven van de jonge Vladimir Poetin is maar weinig geweten. Enerzijds door zijn banden met de KGB, anderzijds door zijn obscure (familiale) achtergrond. Enkele recent opgedoken jeugdfoto's tonen de Russische president zoals we hem nog nooit zagen.

De Russische president Vladimir Poetin gaat prat op zijn bescheiden, nederige, maar strenge en tuchtvolle opvoeding. De beroemde - en beruchte - Russische leider, werd geboren op 7 oktober 1952 in het Russische Leningrad. Zijn vader raakte ernstig gewond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder, die alleen met haar kinderen in de stad achterbleef, overleefde de belegering. Poetin was de enige zoon uit een gezin van drie die zijn jeugd zou overleven: een eerste zoon stierf kort na zijn geboorde, de tweede liet eveneens het leven in de oorlog.

AFP

Beschermende moeder

Details over de jeugd van Poetin zijn maar moeilijk te vinden. Enerzijds omwille van zijn obscure achtergrond, anderzijds zit ook zijn werk bij de KGB - de Russische geheime dienst - daar zeker voor iets tussen. De enige informatie die we uit die vroege periode in Poetins leven kunnen terugvinden, komt grotendeels van hemzelf, en van zijn vrienden.

Eén van die vrienden wist Masha Gessen, auteur van het boek The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin te vertellen dat Poetins moeder enorm waakzaam en beschermend was naar haar enige overgebleven zoon toe. "Telkens wanneer iemand hem beledigde of hem een strobreed in de weg legde, sprong zij voor hem in de bres." Ze zou er dan ook koste wat kost voor gezorgd hebben dat niemand het waagde haar zoon te vernederen.

Vladimir Poetin danst met zijn klasgenote, Elena, op een feestje in St. Petersburg, in 1970.
AFP Vladimir Poetin danst met zijn klasgenote, Elena, op een feestje in St. Petersburg, in 1970.

KGB en karate

Nog voor hij zijn puberteit bereikt had, begon Poetin zich voor gevechtsport te interesseren. Hij leerde een variant aan die technieken van onder meer karate en judo met elkaar combineerde. Daarna zou hij de overstap naar judo maken.

Van op een zeer jonge leeftijd droomde Poetin er ook van een rol te gaan spelen bij de KGB. De romantisering van de Russische inlichtingendienst door de toenmalige media zal hierin zeker een grote rol gespeeld hebben. Volgens zijn biografie zou de jonge Poetin zich ingeschreven hebben in een vrij elitaire middelbare school en later rechten zijn gaan studeren, omdat dat "zijn kansen op werk bij de KGB aanzienlijk zou verhogen".

Ergens halverwege de jaren 70 ging zijn droom in vervulling en werd hij gerekruteerd door de befaamde Sovjet-organisatie. In 1984 werd Poetin op missie gestuurd naar Oost-Duitsland. Bijzonder boeiend was die opdracht echter niet: hij moest er enkele West-Duitse activiteiten in de gaten houden, en stond er in voor de rekrutering van nieuwe buitenlandse studenten.

Vladimir Poetin met zijn toenmalige vrouw Lyudmila en dochter, Masha, in 1985.
AFP Vladimir Poetin met zijn toenmalige vrouw Lyudmila en dochter, Masha, in 1985.
Poetin doet aan judo.
AFP Poetin doet aan judo.

Politiek

Toen de Berlijnse muur viel en de voormalige Sovjet-Unie stukje bij beetje uit elkaar begon te vallen, keerde Poetin samen met zijn familie terug naar zijn geboortestreek. Toen hij zich daar engageerde voor de succesvolle burgemeesterscampagne van Anatoly Sobchak, betekende dat de start van zijn politieke carrière. In 1991 stapte Poetin officieel uit de KGB. Dit nadat het agentschap een gefaalde staatsgreep gepleegd had, waardoor de val van de Sovjet-Unie pas echt in gang gezet werd. 

Toen Sobachak in de verkiezingen van 1996 het onderspit moest delven, verhuisde Poetin naar Moskou. Twee jaar later zou hij daar aan het hoofd van de FSB, de opvolger van de KGB, geplaatst worden. Die stap zou het begin van een grootste en haast onnavolgbare politieke carrière aan de Russische top worden.

AFP