Oudste terdoodveroordeelde geëxecuteerd in Texas

Billy Wayne Coble werd gisteren in Texas geëxecuteerd.
AP Billy Wayne Coble werd gisteren in Texas geëxecuteerd.
In de Amerikaanse staat Texas is gisteren een 70-jarige man geëxecuteerd. Het gaat om de oudste terdoodveroordeelde die in de staat geëxecuteerd werd sinds de doodstraf in 1976 opnieuw werd ingevoerd in de Verenigde Staten.

Billie Wayne Coble werd in 1990 veroordeeld voor de doodslag op de ouders en de broer van zijn vrouw, die had laten weten dat ze van hem wilde scheiden. Hij overleed gisteren om 18.24 uur door een injectie, twee uur nadat het Hooggerechtshof hem uitstel geweigerd had. Zijn nogal opmerkelijke, laatste woorden waren volgens het Texas Department of Criminal Justice “Dat is dan vijf dollar. Hou je goed.”

Coble is de derde terdoodveroordeelde die dit jaar in de VS werd terechtgesteld, en de tweede in het zeer conservatieve Texas. Vorig jaar werden in totaal 25 gevangenen geëxecuteerd, van wie 13 in Texas. De oudste terdoodveroordeelde die tot nu toe werd omgebracht in de VS, was de 83-jarige Walter Moody, die vorig jaar stierf in Alabama.

Momenteel wachten meer dan 2.700 veroordeelden op "death row" op hun executie. En die wachttijd kan lang oplopen: gemiddeld gaat het om 15 jaar, maar als ze beroep aantekenen kan het veel langer duren. In Texas heeft een dertigtal terdoodveroordeelden meer dan 25 jaar achter de tralies doorgebracht.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Lenssens

  Bij schuldbekentenis vd verdachte of geen enkele twijfel ...zet ze tegen de muur. Veel goedkoper dan opsluiting en geen herval mogelijk.

 • Peter Tijdgad

  Jan Verstrepen klopt , ben ook voorstander van als men 100% met zekerheid is ! Want het gerecht kan zeer slordig gaan en ze weten altijd 400% beter en hun fouten worden niet erkend !

 • Jan Verstrepen

  Voor sommige zware feiten moet de doodstraf weer ingevoerd worden. Het zal maar je kind of familie of vriend zijn die vermoord wordt.

 • Christiane Van Croonenborch

  Ik ben categoriek tegen executie . Ik denk dat opsluiting en ergere straf is , en wat bij een gerechtelijke dwaling ? Hoeveel zijn er al niet onschuldig ter dood veroordeeld . Dat kan je niet meer rechtzetten als met schadevergoedingen de doodstraf is niet meer van deze tijd simpel

 • Ronny Van de Wal

  Hij heeft in elk geval 27 jaar langer geleefd dan zijn slachtoffers....