Oudste ‘spookkind’ (25) werkte via sociale media aan ontsnappingsplan

De oudste zoon Jan
Facebook/AFP De oudste zoon Jan
De raadselachtige zaak in Ruinerwold blijft vragen oproepen, maar stilaan raakt meer bekend over de gezinsleden die mogelijk tegen hun wil werden vastgehouden in een afgelegen boerderij. Zo zou zoon Jan via sociale media geprobeerd hebben om aan zijn penibele situatie te ontsnappen. Dat schrijft de Telegraaf.

Het lijkt op het eerste gezicht wat tegenstrijdig. Een gezin leeft praktisch afgesloten van de buitenwereld en toch zat een 25-jarige zoon al enkele maanden op sociale media na een lange periode van stilte. Zo was hij actief op Facebook, Instagram en LinkedIn.

In september contacteerde ‘spookkind’ Jan salesmanager Sander Kuiper uit Almere op LinkedIn. “Hij wilde een afspraak met me maken om eens te praten over werk”, zegt Kuiper. Die afspraak was er nog niet van gekomen, maar de man gaf wel geregeld advies. Het laatste online contact dateert van 25 september, meldt de Telegraaf. Jan had nooit iets over zijn persoonlijke situatie verteld.

“Als ik er nu aan terugdenk, lijkt het alsof hij zich wilde lostrekken aan zijn situatie door een onderneming op te richten”, aldus de salesmanager bij Quebit en influencer bij Growlarge. “Hij was duidelijk op zoek naar kennis en contacten. En daar had hij mijn hulp bij gevraagd.”

De boerderij in Ruinerwold
AFP De boerderij in Ruinerwold

Wellicht werkte Jan gestaag aan een plan om weer vrij te kunnen zijn. Zo verliet hij de boerderij een aantal keer, en bracht dinsdag de bal aan het rollen toen hij in verwarde toestand in de plaatselijke kroeg ‘De Kastelein’ opdook. Daarop werd de politie door de kroegbaas ingeschakeld waarna het gezin, een vader met vijf kinderen, in een afgesloten ruimte van de boerderij werd aangetroffen.

Oostenrijker Josef B., de huurder van het pand, werd nabij de boerderij opgepakt. Hij wilde niet meewerken aan het onderzoek en wilde zelfs voorkomen dat agenten de woonst zouden doorzoeken. De politie hield hem aan. Hij wordt verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MYRTHE PASS

  De non-believers hier tussen de reacties kunnen zich niet in een ander inleven. Waarschijnlijk hadden zij een mooie jeugd. Maar het is niet abnormaal dat een kind zich niet durft te bewegen uit vrees voor de reactie van de persoon, die hen vast houdt. Waarschijnlijk werden die kinderen zo sterk gebrainwashed, dat ze het op den duur ook gingen geloven dat ze moesten schuilen omdat de wereld zou vergaan. Met het ouder worden, gaat een volwassen kind misschien iets meer durven en op ontdekking.

 • ilse note

  Flauwekul! Als ze tegen hun wil daar zaten had hij allang hulp kunnen zoeken of zelfs met iedereen gaan lopen! Zorg zoeken voor hun zieke vader! Een onderneming willen opstarten (ongeschoold?), chatten met de hele wereld -die niet meer bestond?-, maar niets zeggen van thuis?! En voor die 9j? Ze waren tss 5j en 16j toen... Maar ze bestonden niet? Niemand kende hun? Ze hadden geen vrienden? Is niet normaal, je verdwijnt niet voor niets 9j vd aardbol. Hij ging plots buiten, maar waarom? Naar waar?

 • marleen CLEPKENS

  100 % fictie. Punt.

 • Christine Laevers

  Vera Franck : als je geïndoctrineerd bent, ga je niet naar buiten zelfs al staat de deur open. Dat is heel moeilijk te begrijpen, maar het bestaat. Alleen de oudste zoon waagde zich naar buiten 's nachts. Die huurder Jozef B. moet de familie ook bevoorraad hebben want die groentetuin is niet eens voldoende voor een persoon. Een verklaring voor internet zal er ook wel zijn zeker ?

 • Jan Van Rompaey

  De enige waarheid krijgen we niet te horen. Waarom die geheimdoenerij ?