Oudste Franse Auschwitz-overlevende overleden op 101-jarige leeftijd

'Arbeit macht Frei' was de spottende tekst die Joden te zien kregen voordat ze in Auschwitz in de gaskamers kwamen te sterven.
RV 'Arbeit macht Frei' was de spottende tekst die Joden te zien kregen voordat ze in Auschwitz in de gaskamers kwamen te sterven.
Henriette Cohen, de oudste nog levende Franse die het concentratiekamp van Auschwitz heeft overleefd, is op 101-jarige leeftijd overleden. Cohen werd geboren in 1917 en in mei 1944 samen met haar schoonmoeder vanuit Marseille naar Auschwitz gebracht. 

Haar schoonmoeder werd meteen naar de gaskamers gestuurd, terwijl Henriette dwangarbeid moest verrichten. In 1945 kon ze na de bevrijding terugkeren naar Frankrijk, ze woog toen nog amper 35 kilogram. Ze werd in Frankrijk herenigd met haar man en twee dochters, die op tijd hadden kunnen schuilen voor de Duitse Gestapo. 

Cohen vertelde veertig jaar lang niets over haar gevangenschap in Auschwitz. Pas op latere leeftijd kwam ze met haar verhaal naar buiten om de jongere generaties te waarschuwen. De Franse president Emmanuel Macron noemt Cohen “een moedige, gulle en sterke vrouw”. “Henriette Cohen is overleden, maar haar gevecht tegen de krachten van haat en vergetelheid blijft verdergaan. Trouw aan haar herinnering en allen die de nazi-barbarij hebben moeten trotseren zullen wij haar gevecht verderzetten.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • JOSEE GHYSELINCK

    U hebt in uw leven veel doorstaan. Het verwerken van alle negatieve gebeurtenissen. En toch erna de kracht en de moed vinden om de waarheid te vertellen .Hopelijk word die waarheid nooit vergeten.Rust in vrede.