Ouders weigeren chemotherapie voor hun ziek kind (3). Rechter beslist er anders over

Fox News
Een 3-jarig peutertje met leukemie is door de Amerikaanse autoriteiten bij zijn ouders weggehaald, nadat zij weigerden hem naar zijn doktersafspraken voor chemotherapie te brengen. Een rechter heeft nu ook tegen de wens van de ouders in beslist dat het kind verplicht chemo moét krijgen.

De 3-jarige Joshua “Noah” McAdams uit Florida werd vorige maand gediagnosticeerd met acute lymfoblastaire leukemie. Volgens dokters is de enige optie chemotherapie, andere therapieën kunnen het jongetje niet helpen. De peuter kreeg intussen al twee ronden chemo. Maar onlangs daagde hij plots niet meer op de afspraken op in het kinderziekenhuis.

Zijn ouders vonden blijkbaar dat Noah niet goed reageerde op de chemo. Ze geloven ook veel meer in een alternatieve aanpak in de strijd tegen kanker. En dus besloten ze de peuter homeopathisch te ‘genezen’ met onder meer CBD-olie, alkalinewater, paddenstoelthee, kruidenextracten en een aangepast dieet. 

Taylor Bland facebook

Kinderbescherming

Het John Hopkins All Children’s Hospital was gealarmeerd door de situatie en schakelde de politie in. Die kon de ouders niet meteen vinden en stuurde een alert uit voor een “vermist kind in gevaar”. “Op 22 april brachten de ouders het kind niet naar een medisch noodzakelijke ziekenhuisprocedure”, klonk het in een communiqué van het Hillsborough County Sheriff’s Office. “De ouders weigeren verdere opvolging van de levensreddende verzorging die het kind nodig heeft.”

Vader Joshua McAdams en moeder Taylor Bland-Ball werden niet veel later gelokaliseerd in Kentucky. Het kind werd bij hen weggenomen, Noah verblijft nu onder toezicht van de kinderbescherming bij zijn oma aan moeders kant.

Tweede medisch advies

De Florida Freedom Alliance, een organisatie die religieuze, medische en persoonlijke vrijheden verdedigt en in het verleden al betogingen heeft georganiseerd tegen verplichte vaccinaties, spreekt in naam van het koppel. “De ouders waren heel duidelijk tegenover het ziekenhuis. Ze zouden de chemotherapie stopzetten om een tweede mening te zoeken voor de behandeling van Noah’s ziekte”, aldus woordvoerster Caitlyn Neff aan Buzzfeed.

Volgens Neff worden de ouders verkeerd voorgesteld. “Ze willen enkel het beste voor hun kind en medische vrijheid. De politie en de staat doen alsof ze op de vlucht waren, als ze helemaal geen behandeling wilden zoeken. Maar dat is niet het geval.” De ouders zouden naar Kentucky zijn getrokken, specifiek voor een advies in verband met medicinale cannabis als mogelijke alternatieve therapie. 

Nog volgens de ouders werd de kanker in een laatste test “niet gedetecteerd”. Ze concludeerden dat hun zoontje in remissie was, zonder dat ze daar bewijs voor leveren. Met medicinale cannabisolie hoopten ze het jongetje weer helemaal gezond te krijgen. 

Taylor Bland facebook

Zekerheid

Artsen benadrukken dat een volledig traject van chemotherapie de enige bewezen optie is om acute lymfoblastaire leukemie te genezen, en dit na decennia van onderzoek en klinische resultaten. 

“Van de zieke kinderen die het normale behandelingsplan volgen tot 2,5 jaar chemotherapie, raakt 90 procent genezen”, stelt dokter Michael Nieder van het Moffitt Kankercentrum in Florida, gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met leukemie. De arts stelt dat hij nog “nul bewijs” heeft gezien dat de homeopathische zaken waar de ouders van Noah in geloven, helpen. “Als je weet dat je een heel effectieve therapie hebt, zou je dan het risico nemen om iets totaal anders te proberen waar vooral een gigantisch vraagteken bij staat?”

Verplicht

In de rechtszaal gisteren verwezen de ouders onder meer naar een getuigenis van een familie die zou beweren dat chemotherapie hun dochtertje bijna heeft gedood. De rechter verwees de argumenten van de twee naar de vuilbak. “Het beste voor het kind is chemo krijgen”, sprak de rechter. En dus moet Noah voor minstens 28 dagen de eerste fase van de chemotherapie ondergaan, ook al is dat niet naar de zin van de ouders. Vandaag al volgde een nieuwe ronde. 

De ouders, die wel eventueel bijkomende - door dokters goedgekeurde - behandelingen mogen inzetten naast de chemo, hebben al laten weten dat ze de beslissing zullen aanvechten. 

“Hoewel we teleurgesteld zijn dat hij nu al opnieuw met chemo moet starten, voelen we ons ook aangemoedigd omdat de rechter hem de kans geeft alternatieve behandelingen te volgen, niet alleen zodat hij minder bijwerkingen van de chemo krijgt maar ook om de kanker te doden”, sprak hun advocaat Michael Minardi.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marion Van Saan

  @peggy volledig met je eens!

 • Jeannine Van Uffelen

  Dit is ongehoord ,dat is een te zware behandeling waar ook het kind zwaar onder te lijden heeft zonder de zekerheid op genezing,

 • Peggie Van Audenhove

  Tja de genezende werking van medicinale cannabisolie zal nooit bewezen worden want daar steekt de pharma sector wel een stokje voor!

 • willy Adriaenssens

  Goede beslissing ,hier onmogelijk .