Ouders verzocht om te betalen voor het verblijf van hun zoon terwijl die ruim een maand dood op zijn studentenkamer lag

Illustratiebeeld
AP Illustratiebeeld
In Nieuw-Zeeland werd vorige maand het lichaam van een 19-jarige student op zijn studentenkamer van de Universiteit van Canterbury teruggevonden. Ondanks het feit dat de jongen op dat moment al langer dan een maand dood was, drong de huisvestingorganisatie er bij de ouders op aan om de openstaande facturen van die maand te betalen. Dat vertelt de stiefvader. 

Het lichaam van Mason Pendrous (19) werd op 23 september teruggevonden in zijn studentenkamer in Nieuw-Zeeland. Daar lag hij op dat moment reeds meer dan een maand. Het stoffelijk overschot werd pas gevonden nadat andere bewoners van de campus op de Universiteit van Canterbury in Christchurch klaagden over de stank die uit de kamer van de student kwam. Daarop klom iemand op het dak waarna hij het lichaam zag en de hulpdiensten verwittigde. 

Facturen 

Na zijn dood ontving de familie van Mason Pendrous nog enkele facturen van Campus Living Villages, een wereldwijde aanbieder van studentenhuisvestiging. Die facturen verzoeken vriendelijk om te betalen voor het verblijf in september, al leefde Pendrous toen niet meer. Dat vertelt Anthony Holland, de stiefvader van Mason Pendrous, aan RNZ, een radiozender in Nieuw-Zeeland.

Vermist 

Hoe het komt dat het lichaam van Mason Pendrous meer dan vijf weken na zijn dood pas werd teruggevonden? Die vraag kan zijn stiefvader niet beantwoorden. Hijzelf stuurde Mason nog sms’jes en e-mails maar kreeg nooit antwoord. “Omdat hij het druk had”, dacht de stiefvader. Pas toen hij Mason probeerde te bellen en te horen kreeg dat de verbinding verbroken was, sloeg hij alarm.

Programma’s voor welzijn

De universiteit liet eerder al in een verklaring weten geschokt te zijn over de dood van Mason. “Ondanks de uitgebreide programma’s voor geestelijke zorg, is het voor ons ondoorgrondelijk om voor te stellen hoe deze omstandigheden zich hadden kunnen voordoen”, aldus vicerector Cheryl de la Rey. Nu blijkt uit het onderzoek dat de programma’s zich reeds drie maanden voor zijn dood, zorgen maakten over het welbevinden van Mason Pendrous. Toch gebeurde er niets. 

“Ik ben een beetje gefrustreerd”, geeft zijn stiefvader toe. “Niemand ging hem zoeken terwijl hij vier of vijf weken zoek was. Hij daagde niet op voor de lessen en ging niet naar de eetzaal. Normaal moet er dan toch een belletje rinkelen”, aldus de stiefvader.

De directeur van Campus Living Villages zou nog aan de stiefvader verteld hebben dat er het afgelopen jaar reeds twaalf dode studenten werden teruggevonden in hun studentenhuizen. “Ironisch”, vindt Holland. “Ze verhuren immers studenthuizen die pastorale zorg aanbieden.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Desmet

  Sorry, maar dat is nu toch ook normaal? Dat je de huur betaalt ook al is iemand overleden?

 • Ann Verschueren

  Arme jongen, zo te lezen zaten je moeder en stiefvader maar heel weinig met jou in.Misschien was dat je reden om uit het leven te stappen? Zeer triestig dat ze dan nog de kamer factuur betwisten van de maand dat je daar armzielig lag. Rust zacht jongen.

 • Wouter Van de Walle

  Zowel school als die stiefvader zwaar in de fout..

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Een moeilijke kwestie!!! Het is wel zo dat de studentenkamer "in gebruik" was erin bleef zelfs overleden. De eigenaars willen huur ontvangen!! Maar het is wel niet erg medelevend voor de ouders! Aan de andere kant was er blijkbaar zelfs vanwege de ouders weinig contact met hun zoon!!

 • marijke boulet

  Als de stiefvader mails en sms een stuurt en geen antwoord krijgt moet er dan geen belletje gaan rinkelen . Is toch normaal dat de huur nog moet betaald worden en ook het opruimen en desinfecteren moet betaald worden , zie niet in waarom de verhuurder zou moeten opdraaien voor die kosten .