Ouders laten baby met zeldzame ‘vissenhuidziekte’ achter in ziekenhuis

De vier maanden oude Giovannino werd in de steek gelaten door zijn ouders.
Facebook De vier maanden oude Giovannino werd in de steek gelaten door zijn ouders.
Een baby met een zeldzame huidaandoening is door zijn ouders achtergelaten in een ziekenhuis in Turijn. Waar de ouders naartoe zijn, is een raadsel. De vier maanden oude Giovannino lijdt aan Harlekijn Ichthyosis. Dat is een genetische aandoening die een droge huid en ‘visachtig uiterlijk’ veroorzaakt.

Sinds zijn geboorte in augustus wordt Giovannino intensief verzorgd door verpleegkundigen in het Sant’Anna ziekenhuis in Turijn. Daar komt mogelijk binnen enkele weken noodgedwongen een einde aan. In de tussentijd wordt naarstig gezocht naar de ouders. Het is vooralsnog één groot raadsel waar zij op dit moment zijn en waarom ze hun kind hebben achtergelaten.

“Ik weet niet wat de reden is. Het enige dat vaststaat, is dat dit kind in de steek is gelaten”, zei een van de verpleegsters die voor hem zorgde tegen de Italiaanse krant La Stampa. “We dromen hier allemaal dat hij binnenkort een eigen huisje heeft.”

Uitdroging

De lokale autoriteiten zijn zich bewust van de trieste situatie en hebben de afgelopen tijd met man en macht geprobeerd de ouders op te sporen. Ze zijn bereid een tijdelijk thuis te bieden aan Giovannino, maar zijn medische toestand betekent wel dat hij continu speciale zorg nodig heeft.

Het jongetje wordt op dit moment onophoudelijk verzorgd op een speciale intensive care in het ziekenhuis. Om te voorkomen dat zijn huid uitdroogt, wordt hij uit het zonlicht gehouden en meerdere keren per dag met een vochtinbrengende crème ingesmeerd.

“Het is een schattig kind dat glimlacht en graag rondgeleid wordt”, vertelde het hoofd van de afdeling tegen de Italiaanse krant La Repubblica. “Hij is blij als iemand hem naar muziek laat luisteren.”

Slechts luttele uren nadat het verhaal van Giovannino bekend werd, begonnen mensen massaal contact op te nemen met het ziekenhuis en aan te bieden hem te adopteren. Autoriteiten in Turijn evalueren momenteel alle aanvragen en onderzoeken verder ook of gespecialiseerde pleegzorg een optie is.

Ruitvormige schubben

Kinderen met de ziekte Harlekijn Ichthyosis worden geboren met ruitvormige schubben, wat problemen met de luchtwegen en beweging kan veroorzaken. Omdat het kindje scheurtjes heeft in de huid die flinke infecties teweeg kunnen brengen, is hij soms wekenlang aan bed gekluisterd.

De huid moet constant worden ontdaan van dode huidcellen, en vijf keer per dag worden ingesmeerd met een speciale zalf. Daarbovenop is het voor hem noodzakelijk om drie keer per week in een bad van vochtinbrengende crème te liggen. De ziekte is erfelijk en schuilt in een gemuteerd gen dat is overgedragen door de ouders.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Die ouders willen niet alles opgeven om dag en nacht voor dat kind te zorgen of hebben gewoon het geld er niet voor om al die medicatie en dergelijke te kunnen kopen die dat kind levenslang gaat nodig hebben. Daar moet je toch niet lang over nadenken waarom die ouders dat kind hebben achter gelaten?

 • paul van de velde

  De verpleegster van het Sant’Anna ziekenhuis in Turijn hoop dat het kind snel een thuis vindt ? Een teken dat ze er ook liever snel van af willen zijn. En het is juist daar dat het kind de beste zorgen kan krijgen ??? Een ramp voor die ouders hoog waarschijnlijk.

 • Elke Celis

  Gelukkig werd het kindje achtergelaten op de plek waar de beste zorg voor handen is (anders was hij nu al overleden). Ik kan ook begrip opbrengen voor situaties waarin ouders hun kind niet kúnnen verzorgen, zij het financiële moeilijkheden, mentale incapaciteit,... Vele aangeboren afwijkingen kunnen opgespoord en vermeden worden, nog vóór de bevalling, waarom hier niet? Wat ik ook niet begrijp, is dat je je kind zonder duiding achterlaat, ten prooi aan allerhande speculatie.

 • carine Thielemans

  op afdelingen neonato moeten ze ieder van jullie eens zetten. elke prik,elke bedreiging voor dat kindje al de onderzoeken, als mama voel je je heel schuldig .De wanhoop en smeekbeden aan god om je kind te laten overleven kan je niet beschrijven . Ik heb gevochten voor mijn kind en moeilijke financiële tijden gekend Helaas ik heb hier enorm verdriet gezien en veel pijn en wanhoop.Elke dag je kind zien lijden is de hel. In plaats van hun te veroordelen maak ik mij zorgen over die ouders.

 • Murat Tamparlak

  Wij moeten wensen dat het kind een goede toekomst heeft. Gebeurd is gebeurd