Ouders gedode IS-gijzelaar: "VS zetten beleid boven leven Amerikaanse burgers"

De vader van de gedode IS-gijzelaar Kayla Mueller beschuldigt de Obama-administratie ervan het beleid boven het leven van Amerikaanse burgers te plaatsen. Dat heeft Carl Mueller gezegd in een exclusief interview met 'Today' op de zender NBC.

Het Witte Huis bevestigde eerder deze maand dat de 26-jarige hulpverleenster dood is. De precieze oorzaak van haar overlijden werd niet meegedeeld, maar terreurgroep IS claimde eerder dat de Amerikaanse was omgekomen door Jordaanse bombardementen tegen stellingen van IS.

De vader van Kayla heeft gemengde gevoelens bij de weigering van de Amerikaanse overheid om te onderhandelen met terreurgroepen die buitenlanders ontvoeren. Andere Westerse landen betaalden wel miljoenen om gekidnapte landgenoten vrij te krijgen.

"We begrijpen het beleid om geen losgeld te betalen", zei vader Mueller. "Maar aan de andere kant snappen alle ouders ter wereld dat je zou willen dat alles gedaan wordt om je kind naar huis te halen. We hebben het geprobeerd. En we hebben het gevraagd. Maar ze zetten het beleid boven het leven van Amerikaanse burgers."

AP

Als ouder wil je dat alles gedaan wordt om je kind naar huis te halen

Vader van Kayla
AP

Moeder Kayla: "In Gods handen"

Op de vraag of ze gelooft dat de Amerikaanse overheid voldoende gedaan heeft om haar dochter te redden, antwoordde Marsha Mueller, de echtgenote van Carl: "Ik denk dat ze dat wel wilden. Maar opnieuw gaat het om beleid. Ik denk ook dat niemand een idee had dat deze terreurgroep zo machtig was."

"Ik heb het lot van m'n dochter in de handen van een hogere macht gelegd. Ik zag dat ze ervan genoot om anderen te helpen. Het was een roeping. Lange tijd geleden heb ik er mij bij neergelegd dat ik mijn kinderen niet kan controleren. Ik heb haar in Gods handen achtergelaten en hem voor haar laten zorgen", zei Marsha.

REUTERS
Journalist James Foley werd vorig jaar onthoofd door IS. Volgens Diane Foley heeft de Amerikaanse overheid niet genoeg ondernomen om haar zoon te redden.
PHOTO_NEWS Journalist James Foley werd vorig jaar onthoofd door IS. Volgens Diane Foley heeft de Amerikaanse overheid niet genoeg ondernomen om haar zoon te redden.

Behandeling Amerikaanse burgers

Van Kayla wordt gezegd dat ze de laatste Amerikaanse gijzelaar was die werd vastgehouden door IS. Drie anderen, James Foley, Steven Sotloff en Abdul-Rahman Kassig, werden eerder onthoofd door jihadisten van IS.

Naar verluidt werd bij de ontvoering van Foley 100 miljoen euro losgeld gevraagd. De moeder van de omgebrachte GlobalPost-journalist verklaarde na zijn onthoofding dat ze beschaamd en geschokt was door de beslissingen van de Amerikaanse regering. Diane Foley beschuldigde de autoriteiten ervan niet genoeg te hebben gedaan om het leven haar zoon te redden.

"Ik bid dat onze overheid zal leren van de fouten die ze gemaakt heeft en zal erkennen dat er betere manieren zijn om Amerikaanse burgers te behandelen", verweet Diane de regering na de moord op haar zoon.

Ik bid dat onze overheid zal leren van de fouten die ze gemaakt heeft

Moeder van onthoofde James Foley
Diana en John Foley, de ouders van de door IS vermoorde journalist, James Foley.
AP Diana en John Foley, de ouders van de door IS vermoorde journalist, James Foley.