Ouders die zoontje (4) toelaten om zich als meisje te kleden en te gedragen krijgen steun van rechter

Shutterstock

In een eerdere versie van dit artikel werd verkeerdelijk vermeld dat het 4-jarige kind waarvan sprake een geslachtsoperatie had ondergaan. Onze excuses daarvoor.

Een Brits koppel dat zijn zoontje (4) toeliet om zich als meisje te kleden en te gedragen omdat het kind zich als meisje identificeerde, heeft de steun gekregen van een rechter. De sociale dienst had het paar ervan beschuldigd dat het de transgenderidentiteit van zijn kind “actief aanmoedigde” terwijl het nog heel jong was en ermee gedreigd om het weg te halen.

Het koppel kwam in het vizier van maatschappelijk werkers toen zijn recent geadopteerde zoontje van 4 jaar meisjeskleren begon te dragen. Er werd een onderzoek geopend naar de vraag of het kind gemanipuleerd werd door zijn ouders om voor een ander geslacht te kiezen. Maar de sociale dienst liet de klacht varen nadat enkele experts lovende rapporten hadden ingediend over de opvoedingsvaardigheden van het koppel. 

Verdenking

Het koppel vond echter dat er een “wolk van verdenking” boven zijn hoofd hing en trok naar de rechter om publiek vrijgepleit te worden. En dat gebeurde nu. De rechter noemde hen “goede ouders”.


Een genderspecialist had eerder getuigenis afgelegd in de zaak en verklaard dat het kind zich zélf als een meisje identificeerde. “Ze leek me een tevreden, alert en sociaal betrokken meisje”, klonk het.


Volgens de rechter ondervond het kind geen nadelige gevolgen van het feit dat het zich als meisje kleedde. “Het bewijs toont zelfs aan dat het risico op nadelige gevolgen zelfs kleiner was daardoor”, klonk het. “Het kind werd niet ‘actief aangemoedigd’ maar eerder ‘op de juiste manier ondersteund’.”