Ouders binden peuter aan steen terwijl ze uit werken zijn

Vijftien maanden is Shivani, en elke dag hangt ze negen uur lang vastgebonden aan een steen terwijl haar ouders voor een hongerloon in de bouw werken.
REUTERS Vijftien maanden is Shivani, en elke dag hangt ze negen uur lang vastgebonden aan een steen terwijl haar ouders voor een hongerloon in de bouw werken.
Haar ouders willen Shivani niet aan een steen vastgebonden achtergelaten terwijl ze op een bouwwerf in het westen van India gaan werken, maar ze hebben geen keuze. Kinderopvang kunnen ze zich niet veroorloven en Shivani's broer is nog maar drieënhalf en dus niet oud genoeg om op zijn zusje te letten.

Blootvoets en onder het stof blijft Shivani dus negen uur per dag vastgebonden aan die steen, in temperaturen boven de veertig graden. Het lint met het opschrift 'opgelet' geeft haar anderhalve meter 'speelruimte'.

"Ik bind haar vast opdat ze niet op straat gaat", verklaart haar 23-jarige moeder Sarta Kalara. "Er is hier veel verkeer, ik heb geen andere keuze. Ik doe dit voor haar veiligheid".

Sarta Kalara (midden), de 23-jarige moeder van Shivani, zegt dat ze geen andere keuze heeft dan haar kind vast te binden terwijl zij en haar man werken voor een hongerloon.
REUTERS Sarta Kalara (midden), de 23-jarige moeder van Shivani, zegt dat ze geen andere keuze heeft dan haar kind vast te binden terwijl zij en haar man werken voor een hongerloon.

Samen met haar man graaft Sarta voor 250 roepies (3,4 euro) per dag geulen voor elektriciteitskabels in de stad Ahmedabad. India telt ongeveer 40 miljoen dergelijke bouwvakkers. Eén op vijf is een vrouw, de meerderheid zijn arme migranten die van de ene naar de andere bouwwerf trekken om de infrastructuur aan te leggen voor groeiende steden in het land. Vaak zie je kinderen die in het zand en de modder rollen terwijl hun ouders stenen aanslepen voor nieuwe wegen of luxewoningen.

Heel wat gezinnen zijn dakloos en wonen in tenten op de bouwwerf of slapen in de openlucht zoals het gezin van Shivani.

Een fotograaf van persagentschap Reuters nam deze foto's op 20 april. Toen hij 's anderendaags opnieuw de bouwwerf bezocht, gooiden bouwvakkers stenen naar hem.

REUTERS
REUTERS
REUTERS