Oudere chauffeur rijdt buggy aan en vlucht weg: mag hij blijven rijden?

Kayla Moore kwam er gelukkig zonder verwondingen vanaf.
kos Kayla Moore kwam er gelukkig zonder verwondingen vanaf.
Wat met de wat oudere chauffeur? Die discussie laait hoog op Down Under nadat een bejaarde man een kinderwagen aanreed en het vervolgens gewoon afbolde. Complete onverschilligheid voor een ongeluk dat heel slecht had kunnen aflopen of had hij niet eens door wat hij veroorzaakte? Wat is het ergste? Vele vragen waar de sociale media zich over buigen.

Rebecca Moore was met haar vier kinderen, onder wie een babytweeling en een vijfjarige, aan het wandelen in Sydney. Haar moeder duwde net achter haar de kinderwagen met haar peuter Kayla in. Aan een zebrapad wachtte ze af of de aanrijdende wagen, een ouder model, zou stoppen of niet.  "Ik vertraagde omdat ik niet wist wat hij zou doen. Hij stopte, ik ging voort. Plots hoor ik geschreeuw en kijk achterom. Ik zag dat de kinderwagen door de bumper van de wagen voortgeduwd werd. De auto was volledig gestopt. Ik snap niet waarom hij weer verder reed. Een kinderwagen kan je onmogelijk missen?"

Moores moeder probeerde verwoed de buggy vanonder de bumper weg te halen, maar de buggy zat vast. De chauffeur bleef verder rijden. Uiteindelijk kreeg ze de kinderwagen toch los. "De man stak zijn hand op en haalde zijn schouders op. Geen berouw. Hij reed gewoon door. Hij checkte niet eens of we wel oké waren. Nog een seconde langer en de kinderwagen was omgekieperd en mijn dochter zou gewond geraakt zijn. Zo'n nachtmerrie verwacht je niet."

Rijvaardigheidstesten?
Een getuige in een andere wagen stopte wél om te zien of alles in orde was. De vrouw had het over "een oudere man die misschien niet wist wat hij deed". De reactie van Rebecca Moore: "Zulke mensen horen niet thuis achter het stuur".

In de Australische deelstaat New South Wales kunnen familieleden, vrienden of bezorgde burgers zich wenden tot de politie om een bestuurder van wie zij denken dat die een gevaar op de weg vormt, 'aan te geven'. Moore geraakte voorlopig echter, met amper twee tekens van de nummerplaat, niet ver bij de politie. Ze hoopt dat er alsnog een onderzoek naar de chauffeur komt.

Een van de vragen die de (internet)gemeenschap zich stelt, is of oudere bestuurders opnieuw rijvaardigheidstesten zouden moeten afleggen om te bewijzen dat ze nog veilig voor zichzelf en voor anderen de baan op kunnen. Zelf kan je altijd je mening kwijt bij ons, hieronder.