Oude tweet van Japanner die door IS onthoofd werd al duizenden keren geretweet

Kenji Goto.
EPA Kenji Goto.
Een oude tweet van de Japanner Kenji Goto, waarin hij pleit voor geduld en haat verwerpt, is een week na zijn onthoofding door terreurgroep IS al duizenden keren geretweet. "Sluit jullie ogen en wees geduldig. Als jullie boos worden en roepen, is het voorbij. Het is bijna zoals bidden. Mensen moeten niet haten, oordelen is een taak van God. Het zijn mijn Arabische broeders die me dat hebben geleerd", schreef Goto in 2010.

De 47-jarige journalist gebruikte zijn Twitter account vooral om te reflecteren over persoonlijke dingen, maar ook om live verslag uit te brengen vanuit Syrië. De tweet lijkt het karakter van Kenji Goto dan ook op mooie wijze samen te vatten. Het is echter niet bekend waarom en in welke context de Japanner de tweet postte. Na zijn dood werd het bericht al meer dan 26.000 keer geretweet.

Onder een van de retweeters ook Yuki Watabe, een 15-jarige student uit Sapporo, Noord-Japan. De jongen verklaarde aan The Guardian dat de tweet hem "hartpijn bezorgde". "Goto was een prachtige persoon. Hij had een bijzonder sterk rechtvaardigheidsgevoel", zei hij. De oproep tot interculturele tolerantie die uit de inmiddels befaamde tweet spreekt, lijkt dan ook te resoneren aan het gevoel dat veel Japanners er vandaag op nahouden. Door de boodschap massaal te retweeten, brengen ze hulde aan de manier waarop Goto verslag uitbracht over het lijden van kinderen in landen als Sierra Leone, Afghanistan, Irak en vele andere.

Reddingsmissie

Journalist Kenji Goto trok in oktober naar de gebieden die IS controleerde om zijn vriend Haruna Yukawa te redden, die in augustus door IS werd ontvoerd. De adjunct-secretaris-generaal van de Japanse overheid, Hiroshige Seko, verklaarde gisteravond nog op de televisie dat de minister van Buitenlandse Zaken verschillende keren aan Goto had gevraagd om die reis niet te maken.

Goto en Seko werden met een week verschil onthoofd door IS, na verschillende bedreigingen van de terreurgroep. Naast losgeld, vroeg IS de vrijlating van een terroriste die in Jordanië gevangen werd gehouden in ruil voor de invrijheidstelling van Goto. Zender NHK meldde vandaag dat Goto volgens verschillende Syrische informateurs voor het verstrijken van het ultimatum op 29 januari, naar de Turkse grens werd gebracht om de gevangenenruil te verzekeren, maar dat hij om een onbekende reden toch nog werd onthoofd.