Oude Mexicaanse site is een 'miniatuurmodel van het universum', zeggen archeologen

De vijver in Nahualac, met in het midden, onderwater, het schrijn.
AP De vijver in Nahualac, met in het midden, onderwater, het schrijn.
Mexicaanse wetenschappers vermoeden dat de Mexicaanse Tetzacualco geconstrueerd werd als 'miniatuurmodel van het universum.' De constructie bevindt zich onder water.

Het heiligdom ligt in een vijver aan de rand van de Iztaccihuatl-vulkaan, nabij Mexico-Stad. De constructie behoort tot de archeologische site Nahualac. Sommige Meso-Amerikaanse mythen beschrijven de schepping van de wereld door een krokodil, genaamd Cipactli. Deze dreef op de oerwateren. Uit zijn lichaam werden aarde en lucht geschapen: het mythische begin van het universum.

Mede omdat het heiligdom midden in een vijver ligt, vermoeden archeologen dat het een weergave is van het scheppingsverhaal. Archeoloog Iris Hernández van het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis leidde de opgravingen. Zij stelt dat het plaatsen van architectonische elementen in water veel zegt over het Meso-Amerikaanse denken. 

De archeologische site bij Nahualac.
AP De archeologische site bij Nahualac.

Hernández vermoedt dat de watertoevoer van de vijver uiterst gecontroleerd gebeurde. Zo konden Meso-Amerikanen een effect creëren waardoor het schrijn leek te drijven. 

Nahualac

De opgravingen begonnen in 2016 waarna archeologen snel tekenen van menselijke aanwezigheid aantroffen. Denk daarbij aan keramiek, delen van obsidiaan-messen, steenkool en het mineraal schist, dat mogelijk werd gebruikt bij offers.

De nederzetting Nahualac bestond uit twee delen. Het eerste is het schrijn, dat bestaat uit opeengestapelde stenen. Het twee deel ligt 150 meter verder. Hier vonden archeologen voorwerpen die in verband kunnen worden gebracht met Tlaloc, de god van de regen. Archeologen denken dat de site in zijn geheel in het teken stond van deze god. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Arbi Maluev

    Het zijn de moderne schattenjagers en niks meer of minder

  • Marc Haaren

    Zogenaamde "wetenschap", ik wordt daar zo moe van... Al dat natte vingerwerk, wanneer horen we nog eens iets van echte wetenschappers...