Oud-premier Tony Blair pleit voor nieuw referendum rond brexit

Een referendum zou volgens de oud-premier geen herhaling zijn van de eerste volksraadpleging uit 2016, omdat toen nog niet bekend was wat de toekomst zou brengen.
AFP Een referendum zou volgens de oud-premier geen herhaling zijn van de eerste volksraadpleging uit 2016, omdat toen nog niet bekend was wat de toekomst zou brengen.
De Britse oud-premier Tony Blair wil dat zijn landgenoten zich op termijn nogmaals mogen uitspreken over de brexit. Hij noemde het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie "een fout die de hedendaagse wereld niet begrijpt en toekomstige generaties niet zullen vergeven".

De voormalige Labourleider wees erop dat voorafgaande aan het referendum onduidelijk was hoe de toekomstige relatie met de EU er bij een brexit uit zou zien. "Hoe kunnen we vaststellen wat de 'wil van het volk' is voordat we weten wat het alternatief is voor het huidige EU-lidmaatschap?", aldus Blair, die van 1997 tot 2007 aan de macht was.

Blair vindt dat de Britten zich nogmaals moeten uitspreken als wel duidelijk is wat dat alternatief behelst. "Dat kan via het parlement, een verkiezing of een nieuw referendum", stelt hij in een vandaag gepubliceerd artikel op de website van de Tony Blair Institute for Global Change. Een referendum zou volgens de oud-premier geen herhaling zijn van de eerste volksraadpleging uit 2016, omdat toen nog niet bekend was wat de toekomst zou brengen.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick de Anno

  UK wordt 3e wereldland.

 • Pete Schoonhuys

  Grappig dat er nier nog betweters zijn die weten dat de Britten er beter vanaf gaan zijn met de Brexit, tegen gerenommeerde economen in. Ondertussen weten de Britten ook wel dat ze in de zak zijn gezet door Boris en Nigel, de wens van het volk is dus nu 'geen Brexit'.

 • Peter Hegge

  Wat kost ons de brand wat Blair heeft aangestoken in het M-O.

 • Frans Peeters

  Alles is goed als de Brexit maar ongedaan geraakt en het bij het EU gedrogt kan blijven.

 • Hans Hoppe

  Typische voor de Eurofiele graaiers. Stemmingen en kiezingen laten herhalen tot ze hun zin krijgen en hun graaierspostje veilig hebben gesteld. Kijk maar naar het verdrag van Lisabon dat ook vele malen is voorgelegd in bepaalde landen. Ik hoop dat deze Blair, de man van de Iraakse massavernietigingswapens, geen gelijk haalt. Het gaat in het Verinigd Konikrijk fantastisch. Men moet dat wel ter plaatse gaan bekijken want de Eurofiele pers wil dat niet weten.