Oud-premier en huidige president treffen elkaar in beslissende stemronde bij Kroatische presidentsverkiezingen

De Kroatische president Kolinda Grabar Kitarovic na de verkiezingsuitslag.
EPA De Kroatische president Kolinda Grabar Kitarovic na de verkiezingsuitslag.
De vroegere Kroatische premier Zoran Milanovic en de huidige presidente Kolinda Grabar-Kitarovic zullen het in januari in een tweede stemronde tegen elkaar moeten opnemen in de Kroatische presidentsverkiezingen. Dat blijkt deze avond uit de officiële resultaten met 96,75 procent van de stembiljetten geteld.

Milanovic, een sociaaldemocraat, kreeg 29,58 procent van de stemmen, terwijl de conservatieve Grabar-Kitarovic 26,76 procent scoorde volgens de kiescommissie. Zanger en rechts politicus Mirtoslav Skoro komt op de derde plaats met 24,39 procent.

Daarnaast deden nog acht andere kandidaten een gooi naar het presidentschap. De best geplaatste onder hen haalde 5,8 procent van de stemmen.

Geen enkele kandidaat had voldoende stemmen voor een afgetekende overwinning, waardoor Milanovic en Grabar-Kitarovic het op 5 januari tegen elkaar opnemen.

De vroegere Kroatische premier Zoran Milanovic tijdens de verkiezingsnacht.
EPA De vroegere Kroatische premier Zoran Milanovic tijdens de verkiezingsnacht.
Aanhangers van presidentskandidate Kolinda Grabar Kitarovic in Zagreb.
EPA Aanhangers van presidentskandidate Kolinda Grabar Kitarovic in Zagreb.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.