Oud-premier Cameron hekelt koers Johnson: “Tweede referendum kan niet worden uitgesloten”

David Cameron en Boris Johnson
Photo News David Cameron en Boris Johnson
De voormalige Britse premier David Cameron heeft uitgehaald naar de koers van de huidige minister-president, Boris Johnson. De voormalige conservatieve leider maakt in de krant The Times duidelijk niet achter recente beslissingen van zijn oude rivaal te staan.

Cameron stapte ruim drie jaar geleden op als premier na het referendum over de Britse uittreding uit de Europese Unie. De huidige premier Johnson was toen één van de gezichten van het leave-kamp, dat ijverde voor een vertrek uit de EU.

De oud-premier zegt onder meer dat Johnson had gerekend op een nederlaag bij het referendum. "Boris dacht dat hij ging verliezen." Ook klaagt Cameron dat het team van zijn rivaal het in de aanloop naar de volksraadpleging niet zo nauw nam met de waarheid.

Cameron zegt dat zijn besluit een referendum uit te schrijven hem nog steeds achtervolgt. "Ik denk er iedere dag aan. Iedere dag. Het referendum, het feit dat we verloren, de gevolgen en de dingen die we anders hadden kunnen doen. Ik maak me grote zorgen over wat hierna gaat gebeuren."

“Volksraadpleging was onvermijdelijk”

Toch verdedigt de oud-premier de volksraadpleging, die in zijn ogen onvermijdelijk was. "Politici konden niet blijven zeggen: we houden op enig punt een referendum, maar nu nog niet." Wel zegt hij te zijn overvallen door de gretigheid waarmee veel partijgenoten plots weg bleken te willen uit de EU.

Cameron probeerde voor het referendum nog concessies af te dwingen in Brussel. Hij noemt het nu één van zijn grootste fouten dat dat gepaard ging met "te hooggespannen verwachtingen over wat bereikt kon worden". Daardoor zouden de afspraken die hij maakte, zijn neergesabeld in de pers.

De brexit laat drie jaar na het referendum nog steeds op zich wachten. Cameron zegt dat een tweede volksraadpleging in zijn ogen niet kan worden uitgesloten, vanwege de politieke patstelling. Hij gaf het interview al enige tijd geleden, maar schreef onlangs nog naar de interviewer over de laatste ontwikkelingen rond de brexit.

“Ik steun die dingen niet”

Boris Johnson had op dat punt besloten het parlement vijf weken te schorsen. Ook liet hij 21 Conservatieve parlementariërs uit de fractie zetten die met de oppositie mee hadden gestemd. "Ik steun die dingen niet", zegt Cameron. "En ik denk ook niet dat een brexit zonder deal een goed idee is."

Bekijk ook: ‘Is dit het brexit-plan van Boris Johnson?’
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Cameron zal maar voor één ding herinnerd worden, zijn arrogantie want hij dacht het referendum op één been te winnen. Het zoveelste bewijs dat politici niet weten wat er onder de bevolking leeft.

 • Serge Aernoudt

  Cameron was toch de organisator van het referendum. Blijkbaar zijn de Britten aan 't capituleren en maken ze binnenkort de knieval om er toch bij te mogen blijven. Zouden ze dan moeten doen betalen dat ze er van gapen. Die kunnen nu weg van dat triestig en armzalig Europa en ze gaan het nog laten liggen ook.

 • joachim albert

  @ Vera Bres, probleem is dat Brexit er gekomen is door een campagne die vooral leugens en halve waarheden heeft gebruikt om deze te bekomen. Nu de mensen beter geïnformeerd zijn, zou het referendum eerlijk kunnen verlopen, of mag dat niet? Ze zouden Farage en Johnson moeten veroordelen voor misleiding en oplichting. Toekomst van de jonge mensen in GB is ineens veel minder rooskleurig. U vindt dit ok? Schandalig en egoïstisch van oudere generatie en van corrupte politici.

 • Jens van den Broeck

  Voila, daar was het om te doen. 600 referendums organiseren, tot er ééntje stemt voor blijven in de EU. "Democratie" HAHAHA

 • eduard gerckens

  "het volk heeft gekozen" is eigenlijk niet waar. Er was een opkomst van omen bij de 50 %, en van die 50% heeft iets meer dan de helft gekozen om de EU te verlaten, dus ongeveer een kwart van de bevolking....