Oud-gouverneur: “China heeft Hongkong verraden”

Chris Patten
Peter Macdiarmid/Getty Chris Patten
De laatste Britse gouverneur van Hongkong, Chris Patten, stelt dat het volk van Hongkong door China is verraden. Hij zei tegen de krant The Times dat Groot-Brittannië "de morele, economische en juridische plicht heeft op te komen voor de bevolking van Hongkong". Hij reageerde op de aankondiging dat Peking een speciale wet voor Hongkong invoert om er de veiligheid te garanderen. De wet wordt geheel buiten de autonome instellingen van Hongkong om doorgevoerd en is volgens waarnemers bedoeld om de anti-Chinese protesten de kop in te drukken.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Patten zei dat "hier een nieuwe Chinese dictatuur aan het werk is" en waarschuwt dat het Westen zich niet voor de gek moet laten houden. Patten gebruikte een oude term die een nederigheidsritueel voor de keizer van China inhoudt, 'kowtow', waarbij een gast van de keizer zich voor hem op de grond werpt. "We moeten niet denken dat er na een heleboel kowtowing een grote pot met goud op ons wacht. Het is altijd een illusie geweest."

Het Britse rijk huurde Hongkong in 1898 voor een periode van 99 jaar van China. De voormalige Britse kroonkolonie werd in 1997 weer overgedragen aan Peking, onder voorwaarde dat Hongkong nog zeker vijftig jaar een aparte autonome status zou hebben. Hongkong heeft een westers rechtsstelsel en de economie drijft op de internationale vrijhandel. De meeste inwoners zien de rest van China als het buitenland.

De South China Morning Post uit Hongkong schrijft dat er grote zorgen zijn dat het feitelijk met de autonomie van Hongkong gedaan is. Maar er is ook hoop dat de speciale agenten die straks uit Peking komen, zich houden aan de wetten van Hongkong. De eerste minister van Justitie van Hongkong na het vertrek van de Britten, Elsie Leung Oi-sie, gaat ervan uit dat de Chinese veiligheidsambtenaren in Hongkong, net als nu Chinese militairen in Hongkong, niet boven de wet van Hongkong staan. Het Chinese Nationale Volkscongres, een parlement dat vooral eerder genomen besluiten van de staatsinstellingen bekrachtigt, stemt naar verwachting 28 mei in Peking voor de wet.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ronny Gyles

    @Nadine Huldemont, Het verschil is wel duidelijk dacht ik? Leven zoals in het 'vrije Westen' versus leven zoals in 'de Chinese dictatuur'. Ik denk dat je zelf ook aller minst blij zou zijn moesten ze jouw plotseling van het ene kamp in het andere steken. 2 zéér verschillende leefwerelden.

  • Jean West

    Nu gaan ze critiek hebben na jaren uitbuiting van Hongkong.

  • Nadine Huldemont

    En wat is het verschil? Of men nu door China of door het Westen gedirigeerd worden, maakt geen verschil. Uitgebuit worden de mensen toch.