Oud-adviseur Trump moet van rechter alsnog getuigen over Mueller-rapport

Don McGahn luistert terwijl president Donald Trump de media toespreekt in juni 2018.
EPA Don McGahn luistert terwijl president Donald Trump de media toespreekt in juni 2018.
Don McGahn, tot een jaar geleden nog een belangrijke juridisch adviseur van de Amerikaanse regering, moet alsnog getuigen voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over het rapport van de speciale aanklager Robert Mueller. Dat heeft een federale rechter besloten.

De rechter legt daarmee de stelling van het Amerikaanse ministerie van Justitie naast zich neer, dat voormalige adviseurs van de regering volgens de wet zouden zijn vrijgesteld van het getuigen over kwesties die verband houden met hun officiële taken.

Gevolgen voor impeachmentonderzoek 

De uitspraak van de rechter heeft mogelijk ook gevolgen voor het lopende afzettingsonderzoek naar de Amerikaanse president Donald Trump over Oekraïne. Ook daarin weigert het Witte Huis (oud-)adviseurs te laten getuigen. De rechter stelde dat Trump niet de bevoegdheid heeft om dagvaardingen van het Congres tegen te houden, omdat “presidenten geen koningen zijn”. “Niemand staat boven de wet”, zo beklemtoonde ze nog. Verwacht wordt dat het Witte Huis in beroep zal gaan tegen de uitspraak.

In het impeachmentonderzoek draait het om de vraag of Trump opdracht gaf om Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne te bevriezen. Dat moest Kiev ertoe brengen een onderzoek te beginnen tegen zijn Democratische potentiële rivaal bij de presidentsverkiezingen van 2020 Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Het Huis van Afgevaardigden wil McGahn horen, omdat hij een belangrijke getuige was voor Robert Mueller in zijn onderzoek naar mogelijke Russische hulp bij de verkiezingscampagne van Trump. De president heeft volgens dat rapport McGahn opgedragen te gaan werken aan het ontslag van Mueller. McGahn zou dat toen hebben geweigerd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.