Oss herdenkt spoorwegdrama: "De wereld stond even stil"

ANP
"Een verschrikkelijke klap en de wereld stond even stil." Zo sprak de burgemeester van de Nederlandse stad Oss vanmiddag tijdens de herdenkingsdienst van het spoorongeval van 20 september. 

Op die tragische dag kwam het tot een botsing tussen een stint en een trein, met de dood van vier kinderen tot gevolg. Een oudere zus van twee van hen en een leidster van kinderdagverblijf Okido raakten zwaargewond. 

"Lieve familie. Wij hoorden net hoe die dag in jullie gezinnen begon. Ook voor ons begon het als een gewone dag, waarbij iedereen op weg was naar werk of naar school", zei burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans.

Vervolgens beschreef ze hoe politie, hulpverleners en omstanders een bijdrage leverden in de eerste momenten na het ongeval. "Een man in een auto ziet het gebeuren, sprint zijn auto uit, springt over de spoorboom heen om zich te ontfermen over de leidster en het gewonde kind. Een vrouw uit de buurt die verpleegster is biedt eerste hulp, haar man haalt thuis lakens voor de privacy." 

In totaal waren zo'n 550 genodigden aanwezig in Theater De Lievekamp, onder wie familie en hulpverleners. Voor de machinist en de conducteur was het te emotioneel om de dienst vandaag bij te wonen, liet de burgemeester weten. Er was ruimte voor muziek, onder meer van zangeres en musicalartiest Vajèn van den Bosch, die optrad met een kinderkoor. In het voetbalstadion van Top Oss even verderop verzamelden zich honderden inwoners. Zij konden de dienst volgen op een groot televisiescherm. 

Inwoners van Oss volgen de besloten herdenking van het ongeluk op een groot scherm in het lokale stadion.
ANP Inwoners van Oss volgen de besloten herdenking van het ongeluk op een groot scherm in het lokale stadion.
ANP

Locatiemanager Manon de Laat van kinderdagverblijf Okido sprak van een "pikzwarte dag" en over "verdriet, pijn en gemis om alles wat verloren ging". Ze vertelde dat de leidster nog steeds in het ziekenhuis ligt. "Ze maakt lichamelijk sprongen vooruit, maar heeft geestelijk een lange weg te gaan."

Directeur Peter Janssen van basisschool De Korenaer, waarop de kinderen zaten, noemde het verdriet "enorm en intens". "We hebben zoveel steun gehad aan het overstelpende aantal reacties."

De bloemenzee bij de spoorwegovergang in Oss.
ANP De bloemenzee bij de spoorwegovergang in Oss.
ANPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.