Osama roept in nieuwe boodschap op tot jihad

UNKNOWN

De Arabische televisiezender al-Jazeera heeft voor de tweede dag op rij een geluidsfragment uitgezonden waarop al-Qaida-leider Osama bin Laden te horen zou zijn. Bin Laden veroordeelt daarin de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen en roept op tot een heilige bevrijdingsoorlog voor Palestina.

"Met vuur en ijzer"
"Palestina kan niet herwonnen worden door onderhandelingen en dialoog, maar wel met vuur en ijzer", zei de stem die van bin Laden zou zijn. Als de opname authentiek is, is dit het tweede levensteken van de gevaarlijkste terrorist in twee dagen. Gisteren verscheen al een opname van een stem die van bin Laden zou zijn op een militante islamitische website, die al vaker berichten van al-Qaida wereldkundig maakte.

Spotprenten
Bin Laden haalde in die opname uit naar de Europese Unie vanwege de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed en stelde maatregelen tegen Europeanen in het vooruitzicht. De spotprenten maken volgens hem deel uit van een nieuwe kruistocht tegen de islam, waarin de paus een grote rol speelt. (novum/svm)