VS gebruiken geen vaccinatiecampagnes meer voor spionage

John Brennan
BELGA John Brennan
De Verenigde Staten hebben zich ertoe geëngageerd om geen vaccinatiecampagnes meer te gebruiken voor spionagedoeleinden. Dat heeft het Witte Huis maandag gemeld. Die methode werd gebruikt om Osama bin Laden op te sporen.

De directeur van de CIA, John Brennan, besliste in augustus 2013 dat de CIA de vaccinatieprogramma's "niet meer zou gebruiken voor operationele doeleinden van spionage". De CIA zou zich er nu ook toe engageren om DNA of ander genetisch materiaal dat verkregen wordt bij dergelijke campagnes niet meer te verzamelen of gebruiken.

Arts die Bin Laden hielp vinden
De Pakistaanse dokter Shakil Afridi had in Bin Ladens woonplaats Abbottabad een nepvaccinatieprogramma opgezet om DNA-materiaal te verzamelen en zo de aanwezigheid van de al-Qaedaleider te bevestigen. Die werd daarop door een speciaal Amerikaans commando in zijn woning gedood in 2011.

Tot irritatie van de VS werd de arts in 2012 tot 33 jaar cel veroordeeld wegens banden met terreurbeweging Lashkar-e-Islam. Justitie in Pakistan heeft volgens plaatselijke media de straf van 33 jaar omgezet in 23 jaar.

Shakeel Afridi, de arts die hielp Osama te vinden.
AP Shakeel Afridi, de arts die hielp Osama te vinden.