OSAMA BIN LADEN IS DOOD

AP
Osama bin Laden, de meestgezochte terrorist ter wereld die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen van 9/11, is dood. Een speciaal team van het Amerikaanse leger heeft hem doodgeschoten in Pakistan, meldt de Amerikaanse president Barack Obama.

Volgens Obama kwamen de Amerikanen de 54-jarige bin Laden al in augustus op het spoor, maar duurde het nog maanden voordat de inlichtingendiensten zeker wisten waar de terroristenleider zich bevond. Dat werd vorige week pas duidelijk.

Speciale troepen
Een klein team van 'special forces' drong het gebouw binnen waar bin Laden zich bevond in Abbottabad, 50 kilometer ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Ze brachten hem om en namen zijn lichaam mee. Dat is inmiddels geïdentificeerd via DNA-onderzoek. Obama stelt dat Pakistan de VS heeft geholpen bij de zoektocht naar bin Laden, en dat bij de operatie geen Amerikanen zijn omgekomen. Pakistaanse tv-zenders toonden vandaag beelden van wat het bebloede gezicht van Osama zou zijn.

Volgens bronnen in het Witte Huis kwam bij de inval ook een volwassen zoon van Osama om, net als twee mannen en een vrouw. De mannen werkten als koeriers voor bin Laden. "Een vrouw werd gedood toen een van de militanten haar gebruikte als menselijk schild. Twee andere vrouwen raakten gewond", zegt een anonieme medewerker van het Witte Huis. Osama kreeg een kogel in het hoofd.

Islam
Obama benadrukt verder dat de Verenigde Staten niet in oorlog zijn met de islam, en stelt dat bin Laden net oorlog voerde tegen moslims die ook slachtoffer werden van de aanslagen van al-Qaida. "Bin Laden was geen moslimleider, hij was een massamoordenaar", luidt het. Het lichaam van de terrorist wordt behandeld volgens de regels van de islam.

Al-Qaida lag aan de basis van de aanslagen met gekaapte vliegtuigen van 11 september 2001, waarbij 3.000 mensen om het leven kwamen. Osama bin Laden leidde de organisatie, aldus Obama. Hij beklemtoont dat de zoektocht naar bin Laden voor hem een "topprioriteit" was. "Gerechtigheid is geschied", verklaart de Amerikaanse president.

De president maakt wel duidelijk dat met de dood van Osama geen einde komt aan de strijd tegen het terrorisme. Al-Qaida zal doorgaan met aanslagen tegen de Verenigde Staten en in de rest van de wereld, waarschuwt Obama. De VS moeten dus waakzaam blijven.

Vreugde
Aan de hekken van het Witte Huis staan inmiddels al duizenden mensen hun vreugde uit te schreeuwen. Ze roepen "USA, USA". Ook in Los Angeles gingen juichende mensen de straat op met vlaggen. In New York hebben de mensen zich verzameld op Times Square en op Ground Zero, de plek waar de Twin Towers op 11 september 2001 ineenstortten. De politie doet mee aan de vieringen en poseert voor foto's. Her en der wordt het volkslied gezongen.

De voormalige Amerikaanse president George W. Bush noemt de dood van Osama een "gedenkwaardige prestatie". "Het gevecht tegen terrorisme gaat door, maar vanavond heeft Amerika een niet mis te verstane boodschap uitgezonden: het maakt niet uit hoelang het duurt, het recht zal zegevieren." (belga/anp/sam)

Obama hield een serene speech.
REUTERS Obama hield een serene speech.
Op 11 september 2001 boorden twee gekaapte vliegtuigen zich in de twee torens van het World Trade Center in New York.
UNKNOWN Op 11 september 2001 boorden twee gekaapte vliegtuigen zich in de twee torens van het World Trade Center in New York.
Aan het Witte Huis staan al duizenden mensen te vieren.
REUTERS Aan het Witte Huis staan al duizenden mensen te vieren.
Ook in New York kwamen mensen op straat.
AFP Ook in New York kwamen mensen op straat.
AP
REUTERS