CIA-baas wil vijf jaar na Bin Laden ook hoofd IS-leider

Abu Bakr al-Bagdadi.
ap Abu Bakr al-Bagdadi.
Vannacht is het exact vijf jaar geleden dat Amerikaanse special forces Al-Qaïdaleider Osama Bin Laden elemineerden. CIA-directeur John Brennan wil nu dat de VS ook IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi uitschakelen.

Het was in de nacht van 1 tot 2 mei 2011 dat Amerikaanse elitetroepen in de Pakistaanse stad Abbottabad binnenvielen in het complex waar Bin Laden verbleef. Na een vuurgevecht werd de meest gezochte terroristenleider ter wereld gedood met een kogel in het hoofd. Bin Laden kreeg een zeemansgraf in de Arabisch Zee.

Vijf jaar na die gebeurtenissen wil de CIA nu ook Abu Bakr al-Bagdadi uitschakelen om zo de terroristische organisatie IS een belangrijke slag toe te brengen. "We hebben een groot deel van Al-Qaïda vernietigd. Het netwerk is nog niet helemaal uitgeschakeld, maar nu moeten we in de komende jaren optreden tegen het nieuwe fenomeen IS."

Al-Bagdadi is dan ook even "belangrijk" als de Al-Qaïdachef indertijd was, aldus Brennan. "Als we hem hebben, zal dat een grote impact op de organisatie hebben. Ze zullen de effecten ervan voelen."

John Brennan.
AFP John Brennan.