Ga naar de mobiele website
^ Top

"Voor God en vaderland" riep Navy-Seal na doden Osama

AP
Er zijn meer details bekend geraakt over de raid van begin mei die terroristenleider Osama bin Laden aan zijn einde bracht. De Navy-Seal die de executie uitvoerde, riep meteen na het doden van de leider van al-Qaida over de radioverbinding: "Voor God en vaderland! Geronimo, Geronimo, Geronimo!". Uit de nieuwe informatie blijkt duidelijk dat het enige doel het doodschieten van Osama was, gevangen nemen was niet de missie van 'Team Six'. De identiteit van de elitesoldaat die Osama bin Laden doodschoot, zal nooit vrijgegeven worden. President Obama heeft er zelfs nooit achter gevraagd. Een verpleger nam na de missie een beenmergstaal en een DNA-staal van Osama's lijk dat vervolgens aan zijn geboorteland Saoedi-Arabië werd aangeboden om te begraven. De Saoedische autoriteiten weigerden. President Obama was zo blij na de missie dat hij de Navy-Seals overlaadde met lof. Hij wilde ook absoluut de heldhaftige hond Cairo, de Mechelse herder die ook aan de raid deelnam, ontmoeten.

In de beginfase liep de missie nog bijna mis, toen een helikopter neerstortte, maar daarna ging alles volgens plan. Niemand zal ooit de identiteit kennen van de Navy-Seal die met enkele rake schoten uit zijn vuurwapen met geluidsdemper een einde maakte aan een klopjacht van ruim negen jaar op de man die opdracht gaf voor de 9/11-aanslagen die bijna 3.000 levens kostte.

Geen camera's
De details over de raid op de Pakistaanse compound van Osama bin Laden en zijn familie staan in de 'New Yorker'. Daaruit blijkt dat er nooit sprake was van het gevangen nemen van de terroristenleider als hij zich niet zou verzetten, zoals het Witte Huis altijd heeft doen geloven. Daarnaast is ook gebleken dat er geen camera's op de helm waren gemonteerd van de 23 Seals en vertaler Ahmed die de raid uitvoerden. De hond Cairo die hen begeleidde was een Mechelse herder.

E.K.I.A
"Voor God en vaderland! Geronimo, Geronimo, Geronimo!" waren de eerste woorden van de man die de wereld afhielp van de meest gehate terroristenleider. Hij voegde er nog aan toe: "Geronimo E.K.I.A - enemy killed in action". Geronimo was de codenaam voor Osama bin Laden en die vijand werd dus uitgeschakeld. Toen president Barack Obama, die 25 minuten hypernerveus had gewacht op nieuws van de raid, Osama's dood vernam, sprak hij in de Situation Room van het Witte Huis "We got him!". "We hebben hem!" Dezelfde woorden die hij herhaalde op zijn persconferentie voor de VS en de rest van de wereld en die al legendarisch waren geworden dankzij Paul Bremer bij de arrestatie van Saddam Hoessein.

Foto's lijk
Na de executie staken de Seals Osama's lijk in een zak, droegen het naar buiten, waar een verpleger twee beenmergstalen en DNA-stalen nam. Toen ze terug op hun basis in Afghanistan waren geland, toonden ze hun 'trofee' aan hun commandant McRaven. Omdat ze geen lintmeter bij de hand hadden om de uitzonderlijke lengte van Osama bin Laden (1m96) te checken, ging een soldaat van 1m83 naast het lijk liggen. Na de raid schonk president Obama overigens een lintmeter aan de commandant in kwestie. Er werden foto's genomen en McRaven bevestigde dat het om Osama bin Laden ging. Later besliste Obama om de foto's van het naar verluidt gruwelijk verminkte ljikt van Osama niet openbaar te maken.

"Goed plan"
Vooraleer Osama bin Laden een zeemansgraf kreeg, telefoneerde een hoge CIA-officier naar een collega in Saoedi-Arabië. Daar speelt Osama's familie een vooraanstaande rol. De man vroeg of de Saoedi's het lijk van Osama bin Laden wilden of instemden met het Amerikaanse plan om hem op zee te bergraven. "Jullie plan lijkt me een goed plan", was het laconieke antwoord.

Vlag
President Obama zal nooit weten wie er juist de raid uitvoerde, maar hij liet 'Team Six' wel weten: "Hoewel ik de kans om Osama bin Laden te pakken op slechts fifity-fifty inschatte, had ik in jullie wel honderd procent vertrouwen. Jullie zijn lettterlijk het beste team ooit op gebeid van speciale operaties", spaarde de president zijn complimenten niet. Hij vroeg ook nooit naar de identiteit van de soldaten die de raid uitvoerden, maar kreeg wel een vlag die het team had ingekaderd. De boodschap op de vlag luidt: "Van de Joint Task Force Operation Neptune's Spear, 1 mei 2011, voor God en vaderland. Geronimo'."

Hond
Als uitsmijter nog een leuke anekdote over de hond Cairo (een Mechelse herder) die deelnam aan de raid. Toen Obama bij de debriefing de rol van de hond vernam, zij hij meteen. "Die hond wil ik ontmoeten!" Obama's raadgever grapte: "Vergeet dan je hondensnoepjes maar niet mee te pakken." (kh)

Door een neergestorte helikopter liep de operatie nog bijna mis.
REUTERS Door een neergestorte helikopter liep de operatie nog bijna mis.
 Hoewel ik de kans om Osama bin Laden te pakken op slechts fifty-fifty inschatte, had ik in jullie wel honderd procent vertrouwen. Jullie zijn lettterlijk het beste team ooit op gebeid van speciale operaties  
Obama over 'Team Six'
De compound in Pakistan waar Osama bin Laden zich verschanst had.
ap De compound in Pakistan waar Osama bin Laden zich verschanst had.
Codenaam Geronimo stond voor Osama bin Laden.
ap Codenaam Geronimo stond voor Osama bin Laden.
25 lange minuten keek Obama toe hoe de operatie verliep.
Photo News 25 lange minuten keek Obama toe hoe de operatie verliep.
Commandant McRaven kreeg een lintmeter van de president cadeau.
getty Commandant McRaven kreeg een lintmeter van de president cadeau.
"We got him" liet Obama aan de wereld weten.
REUTERS "We got him" liet Obama aan de wereld weten.
AFP
AP
AP
REUTERS
Meer over


Meld een bug