Orkaan op Middellandse Zee: Zorba raast over Griekse havenstadjes

Twitter
Een zeldzame orkaan op de Middellandse Zee heeft vanmorgen het zuidwesten van het Griekse schiereiland Peloponnesos bereikt. Zorba ging aan land in het gebied van de kleine havenstadjes Pylos en Methoni in het uiterste zuidwesten van het schiereiland. Beelden op sociale media tonen metershoge golven die inbeuken op het land en weglopende mensen.

Reporters spraken van hoge golven en een windkracht van negen tot tien in het gebied Pylos-Methoni. Volgens de weersite Severe Weather Europe gaat het om rukwinden tot 100 kilometer per uur. 

Gewonden

Boten in het haventje van Finikounda werden op het land gesmeten, zoals bleek uit beelden van de Griekse televisie. Berichten over gewonden zijn er voorlopig niet. Toeristen en bewoners werden opgeroepen niet buiten te komen, als het niet absoluut noodzakelijk is. Maar niet iedereen lijkt zich daaraan te houden, zo blijkt uit een aantal spectaculaire beelden die gedeeld werden op sociale media.


De kustwacht schortte vanmorgen alle veerbootdiensten op vanuit Piraeus naar de Cycladeneilanden Mykonos en Santorini en naar de eilanden van de Dodekanesos, waaronder Rhodos en Kos. (lees hieronder verder)

De zogeheten Medicane - Mediterranean Hurricane of Middellandse Zee-orkaan - zal zich de komende 48 uur in noordoostelijke richting bewegen. Meteorologen hebben de storm de naam Zorba gegeven, verwijzend naar het stormachtige ritme van de wereldberoemde muziek uit de film "Zorba de Griek" met Anthony Quinn. 

Kracht

Weerdeskundigen hopen dat de Medicane aan kracht verliest eens hij over het vasteland raast. Dan kan hij droge lucht opzuigen en langzaam uiteenvallen. Pas zondagnacht zou het weer enigszins verbeteren.

De afgelopen dagen veroorzaakte hij al overstromingen in Libië en Tunesië en ook Turkije zou nog in de klappen kunnen delen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Vercruysse

  Piere Debiste heeft volkomen gelijk De "beaufort schaal" gaat van 0 tot 12. 0 is windstil en 12 is orkaan Inderdaad 10 beaufort is inderdaad een zware storm. Ik heb het eens meegemaakt op de cruiseschip tussen de Falkland Eilanden en Ushuaia (zuidpunt van Argentinië. Was indrukwekkend!! Golven van meer dan 30 meter hoog!)

 • Gerard Braeckmans

  Jaja rik pieters. Schande dat je nog steeds een diesel hebt.

 • Bart Bauwens

  De dijk is wel eens goed gespoeld :D

 • rik pieters

  orkaan, haha, die vent loopt gewoon voorbij op de foto, tegenwoordig is elke normale weerschommeling iets uniek, allemaal met 1 doel: onze diesel afnemen

 • Piere Debieste

  Windkracht 9 / 10 is storm/ zware storm. Orkaan is WK 12. Overdrijf toch niet altijd in de titel.