Orkaan Harvey ging aan land in Texas met windsnelheden tot 215km/u, maar zwakt af

epa
Het oog van de orkaan Harvey, van categorie vier op een schaal van vijf, is vanochtend vroeg onze tijd aan land gegaan in Texas. Harvey is volgens het Amerikaanse National Hurricane Center inmiddels afgezwakt van categorie vier naar drie op een schaal van vijf. De maximale windsnelheid bedraagt toch nog ongeveer 200 kilometer per uur. Gevreesd wordt dat de zware orkaan ernstige overstromingen zal veroorzaken. Naar schatting zitten 213.000 mensen zonder stroom.

Harvey kwam rond 22.00 uur (zaterdag 05.00 uur Belgische tijd) aan land ten noorden van San Jose Island, op 8 kilometer ten oosten van Rockport. De orkaan beweegt zich in noordwestelijke richting, met een snelheid van 11 kilometer per uur. De winden haalden snelheden tot 215 km/uur.

Verwacht wordt dat de orkaan de komende dagen traag over het zuidoosten van Texas zal razen. "We verwachten catastrofale overstromingen door de hevige regenval en stormvloeden", aldus het orkaancentrum. Op sommige plaatsen zou tot 1,2 meter regen kunnen vallen, en het zeeniveau zou in bepaalde zones tot meer dan 4 meter kunnen stijgen, aldus de weerdiensten.

Op verschillende plaatsen moesten mensen verplicht hun huizen verlaten, en zo'n 213.000 gezinnen zitten al zonder stroom volgens stroomnetbeheerder Ercot. De gouverneur van Texas Greg Abbott riep de mensen in lager gelegen gebieden op om te vertrekken. "Indien je niet vertrekt, kan je voor minstens een week vastzitten zonder stroom, zonder water, zonder nutsvoorzieningen", waarschuwde hij.

Rockport
De Orkaan heeft zware schade aangericht in Rockport, het stadje in Texas waar de orkaan gisterenavond om 22 uur (5 uur zaterdagmorgen Belgische tijd) aan land is gegegaan. Er wordt gevreesd voor slachtoffers. Van de tienduizend inwoners is zowat de helft niet op de oproep ingegaan om veiliger oorden op te zoeken. Teams met hulpverleners gaan van deur tot deur om te zien of er slachtoffers of hulpbehoevenden zijn.

De hulpdiensten kregen tijdens de nacht veel meldingen van wegvliegende daken en instortende muren. Directe hulp was echter in veel gevallen niet mogelijk. De lokale autoriteiten vragen dringend ondersteuning. Intussen zou ook het telefoonverkeer er zijn uitgevallen.

Natuurramp
President Donald Trump heeft de storm al als natuurramp bestempeld, om zo federale middelen vrij te maken voor de slachtoffers.

epa
photo_news
ap
getty2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Miranda Kirr

    Wat een monster !!!

  • Kevin Buekenhoudt

    Krijgt zoiets over u. En hier al blijten als er eens een stortbeu valt of wat sneeuw in de winter...