Orkaan Florence laat spoor van vernieling achter en maakt zeker vijf slachtoffers: vrouw en kind komen om door vallende boom

Orkaan Florence heeft in de Verenigde Staten dodelijke slachtoffers geëist. De storm laat ook een spoor van vernieling achter. Bomen en zelfs tankstations werden omvergeblazen, een stortvloed aan intense regenbuien leidt tot overstromingen. 634.000 huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom, honderden mensen moesten gered worden.

Florence kwam rond 7 uur (iets voor 14 uur in België) aan land in de Amerikaanse staat North Carolina. Kort daarvoor was de orkaan afgezwakt tot categorie 1, de laagste op de Saffir-Simpsonschaal, die vijf categorieën telt. Maar ook al was de orkaan verzwakt, de storm bleef gevaarlijk.

Al vier doden

Intussen zijn de eerste dodelijke slachtoffers te betreuren. In de stad Wilmington, in North Carolina, zijn een vrouw en haar kind omgekomen toen een vallende boom op hun huis terechtkwam. Dat meldt de politie. De vader van het kind werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. 

In Pender County is een vrouw overleden aan een hartinfarct, berichten lokale media. De hulpdiensten konden haar niet bereiken omdat omgewaaide bomen de wegen blokkeerden. 

Een vierde slachtoffer raakte geëlektrocuteerd toen hij buiten in de regen twee verlengkabels wilde aansluiten. Ruim 800.000 huishoudens en bedrijven in North en South Carolina zitten zonder elektriciteit.

Een 77-jarige man stierf nadat hij werd omvergeblazen toen hij wilde gaan checken of alles goed was met zijn jachthonden. De familie van de man trof zijn lichaam vrijdagochtend in de omgeving van zijn woning aan.

EPA

Reddingsacties

Er moesten ook al vele reddingsacties worden opgezet. Zo moesten zestig mensen worden geëvacueerd uit een hotel in Jacksonville, waar het dak door de harde wind gedeeltelijk was ingestort. 

In de stad New Bern zijn volgens CNN zeker tweehonderd mensen gered die in de problemen waren geraakt doordat wegen en huizen werden opgeslokt na overstromingen. Ze werden verrast door het snel stijgende watergeweld dat 's nachts tot 3 meter hoog klom. "Onze auto's is (sic) onder water en ons huis ook. Vast op zolder. Telefoon geeft het bijna op. Stuur alsjeblieft hulp", schreef één van de gestrande mensen op Twitter.

Gouverneur Roy Cooper van North Carolina waarschuwde op een persconferentie dat de situatie "extreem gevaarlijk is'' en "nog erger zal worden''. "De storm geselt onze staat", aldus Cooper. "We vrezen dat hele gemeenschappen van de kaart zullen worden geveegd. Het doorstaan van deze storm zal een test zijn van uithoudingsvermogen, teamwork, gezond verstand en geduld."

Regen, regen en nog eens regen

Florence ging en gaat nog steeds vooral gepaard met zware stortbuien. Meteorologische dienst NWS voorspelt dat in twee of drie dagen een hoeveelheid neerslag kan worden verwacht die normaal in acht maanden valt. Stormwinden haalden snelheden van 168 kilometer per uur.

AP

Hoge golven

Bovendien creërde de orkaan golven tot 4 meter.

Tankstation weggeblazen

Op het internet circuleren straffe beelden van de storm. In Belhaven filmde een bewoner hoe het water al bijna het plafond van zijn garage bereikt. In Topsail Beach werd vastgelegd hoe een tankstation wordt weggeblazen.

"Het is krankzinnig'', stelt Kevin DiLoreto uit Wilmington, nadat een boom op zijn huis viel. Hij getuigde telefonisch dat omgewaaide bomen alle wegen naar zijn buurt blokkeren. "Iedereen lachte om het feit dat de storm was afgeschaald, maar ik heb nog nooit zoveel verwoeste bomen gezien.''

Thomson Reuters
AP
AFP

Ook een bar in Atlantic Beach die altijd open blijft, moest voor orkaan Florence buigen. Kerstmis of andere feesten, of zelfs de orkaan Arthur in 2014; het deerde uitbaatster Janice Bynum allemaal niet om haar Tackle Box geopend te houden. Na elf jaar blijkt Florence andere koek te zijn. "Dit is het ergst dat ik in heel mijn leven op mij heb horen afkomen", zei ze.

Dichtgetimmerde huizen

VTM Nieuws-correspondente Greet De Keyser is in Wilmington. Zij stuurde gisteren deze beelden door waarop te zien is hoe veel huizen zijn dichtgetimmerd.

“De wind waait hier zo krachtig dat ik mezelf amper staande kan houden”, zei ze vandaag in haar verslag. “Alle elektriciteit is uitgevallen en mensen worden nu nog geëvacueerd.”

Nog meer afgezwakt, maar nog steeds verwoestend

Het natuurgeweld kan nog dagen aanhouden. Intussen is de orkaan gelukkig wel afgezwakt naar een tropische storm, daar de windsnelheden zijn gedaald tot minder dan 120 kilometer per uur.

Toch zou Florence nog steeds een verwoestende kracht hebben, omdat ze enorme hoeveelheden water opgezogen heeft terwijl ze boven de Atlantische Oceaan hing. Die stort ze nu uit boven land. Florence beweegt ook extreem langzaam, aan vijf kilometer per uur.

AP
REUTERS
AP
REUTERS
AFP
REUTERS
AFP
Thomson Reuters
AP27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Philomena Vanderweyen

  Wat een ellende,gelukkig wonen wij niet in zo een risicogebied,hoop dat het vlug voorbij is en er niet teveel slachtoffers"vallen".

 • Karel Valgaern

  Maar weinig nieuws of foto's over de véél ergere typhoon die nu over de Filipijnen raast met véél meer slachtoffers. Zo zie je maar wat belangrijk is voor de pers, maar ook voor de meesten hier...

 • vincent vankeerberghen

  Opwarming van de aarde MR. Trump? Nee dacht het niet.

 • Alexi Sikova

  amerika kan geen orkanen genoeg krijgen. misschien dat ze het dan gaan begrijpen.

 • Gino Denil

  Trump heeft al getweet. Over het fantastische werk dat FEMA gedaan heeft. Terwijl ze nog moesten beginnen.