Orkaan Dorian stijgt naar categorie 3: “In Florida kunnen windsnelheden van 209 km/u gehaald worden”

Orkaan Dorian kondigt zich aan als een monster.
AFP Orkaan Dorian kondigt zich aan als een monster.
De inwoners van Florida bereiden zich voor op de komst van Dorian. In de Caraïben haalt de orkaan nu al een kracht van categorie 3, met windsnelheden van minstens 178 km/u. Volgens de voorspellingen zal hij zondagavond en begin volgende week de kust van Florida treffen als ‘monster’ van categorie 4.

“Dorian blijft een uiterst gevaarlijke orkaan”, klinkt het bij het Amerikaanse orkaancentrum NHC (National Hurricane Center). De windsnelheden zouden in de kritieke fase zeker 209 kilometer per uur kunnen halen.

In de winkels wordt volop gehamsterd.
REUTERS In de winkels wordt volop gehamsterd.

De aanhoudende storm, wind en regen kunnen zware schade aanrichten in Florida. "Levensbedreigende stormvloed en verwoestende orkaanwinden zullen waarschijnlijk begin volgende week delen van de oostkust van Florida treffen. Maar het is te vroeg om te bepalen waar de hoogste stormvloed en hevigste winden zullen toeslaan", aldus NHC.

EPA

Noodtoestand
Vandaag en morgen bevindt de storm zich ten noorden van de Bahama's. Maandagavond zou Florida zelf aan de beurt zijn.

Stilte voor de storm...
AP Stilte voor de storm...

De gouverneur van Florida riep eerder deze week de noodtoestand in de staat uit. Vandaag beloofde Ron DeSantis dat er spoedig een beslissing zou genomen worden over mogelijke evacuaties. "We weten dat het intens zal worden. Er is nog veel onzekerheid over waar de storm naartoe zal gaan", liet hij in een interview met Fox News optekenen. "Hij kan in elke county van Florida toeslaan. Alle 67 county's zouden kunnen getroffen worden.”

AFP11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan goessens

  Geef mij dan België maar ik zou nergens anders willen wonen!!

 • wim CLAES

  in de keys zijn ze dit wel al gewoon, de schaal gaat trouwens tot 5 (250 km/u) de stormvloedgolf ermee gepaard is het ergst, een watermuur die alles wegvaagt. de mensen daar zijn dat gewoon, ge hebt ook 330 dagen goed weer, alleen een 30 tal dagen in het stormseizoen.de caraiben wordt al honderden jaren zo gegeseld en iedereen blijft er mooi wonen.

 • Yves Steenssens

  @J. Deman - klopt zeker, maar nog erger is dat de kerncentrales in groot gevaar zouden zijn en kans op kernsmeltingen Borssele en KCDoel - zonnepanelen zou je gratis kunnen oprapen -kranen en hoogspanningslijnen tegen de grond - de schade immens ,het milieu om zeep , onherstelbaar - Vlaanderen onder water - iedereen in armoe - geld niks meer waard - vluchten kon niet meer .

 • Gerard Braeckmans

  Christian Deckers, het komt door de omzetting van miles naar km. Het is 130 miles.

 • Claudia Rosseel

  Het herfstweer komt eraan...